Προχθές το βράδυ Το Ποτάμι έλαβε μια επιστολή. Αποστολέας ήταν η Χαριλάου Τρικούπη και είχε ως θέμα τις κοινές θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Χθες, νωρίς το απόγευμα, Το Ποτάμι απάντησε με μια ανοιχτή επιστολή, στην οποία οι δύο υπογράφοντες Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης απαριθμούσαν τις διαδικασίες που η Σεβαστουπόλεως κρίνει απαραίτητες προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος φορέας. Μια καινούργια φάση στις σχέσεις των δύο μοιάζει να ξεκινά. Χωρίς όμως να είναι ξεκάθαροι οι οιωνοί. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα οδηγηθούν σε διάσπαση πριν καν την ένωση ή στον περιλάλητο γάμο.

Από τη Σεβαστουπόλεως, που είχαν και την πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας –επειδή, όπως λένε, το ΠΑΣΟΚ άφησε να διαρρεύσει η επιστολή που τους έστειλε –δηλώνουν πως ήταν μια κίνηση που αναγκάστηκαν να κάνουν προκειμένου «να σταματήσουν οι διαρροές και οι ανακρίβειες και να δούμε σοβαρά το μέλλον του χώρου».

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Εξού και παρουσιάζουν τα σημεία που εκείνοι βλέπουν ως προϋποθέσεις για να ευοδωθεί η προσπάθεια συνεργασίας. Ποια είναι αυτά; Συγκρότηση εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων που θέλουν να λάβουν μέρος. Υποβολή υποψηφιοτήτων. Τρίμηνη προεκλογική περίοδος. Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Εκλογές με ηλεκτρονικές κάλπες. Επιμένουν, μάλιστα, στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψήφου, θεωρώντας την ως το μοναδικό εχέγγυο του αδιάβλητου της διαδικασίας. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία να επαναληφθεί σε 21 μέρες. Τη δεύτερη Κυριακή να έχουν δικαίωμα ψήφου και πολίτες που δεν προσήλθαν στις κάλπες την πρώτη Κυριακή. Ο νέος αρχηγός να τεθεί επικεφαλής των δυο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του να συγκληθεί συνέδριο για την ψήφιση πολιτικών θέσεων, νέου καταστατικού και οργάνων του νέου κινήματος. Η εκλογή συνέδρων να γίνει από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες με αυτές της εκλογής αρχηγού. Τα κόμματα να διακόψουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του τελευταίου.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Ως αντίδραση στην κατηγορία πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή υπονομεύουν τη συνεργασία και έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το εγχείρημα, οι ποταμικοί ρίχνουν στο τραπέζι την πρόταση μιας κοινής συνέντευξης Τύπου Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη. Δίνουν, μάλιστα, και συγκεκριμένες ημερομηνίες, μεταξύ 19 και 24 Σεπτεμβρίου, για να απαντήσουν έτσι και στις αιτιάσεις της Χαριλάου Τρικούπη περί καθυστερήσεων. Παρ’ όλα αυτά σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν έχουν συζητήσει ποτέ στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» και πως το κόμμα τους δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει «με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Η ατμόσφαιρα, παρά τις διαβεβαιώσεις και των δύο πλευρών ότι επιθυμούν το καλό του χώρου, είναι ηλεκτρισμένη. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και το σχόλιο του γραφείου Τύπου του Ποταμιού στην τελευταία πασοκική διαρροή περί σκοπιμοτήτων. «Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια» έγραφε ανάμεσα σε άλλα.

Και μαζί και χώρια…

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση της Βουλής για τους ολυμπιονίκες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού κάθησαν στα διπλανά έδρανα. Δεν είναι γνωστό αν ειπώθηκε κάτι σχετικό, αφού ερωτηθείσα σχετικά η Φώφη Γεννηματά απάντησε με πολιτικό τακτ ότι μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι και δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα το πρωί αναμένεται να δώσει την επίσημη απάντησή της σε ραδιοφωνική συνέντευξη.