Ο επιθετικός τόνος της χθεσινής ανοιχτής επιστολής του Ποταμιού ενόχλησε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ωστόσο είναι το μικρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχέση των δύο κομμάτων. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στη Χαριλάου Τρικούπη, τέτοια ζητήματα –παρά τις βαρύτατες αιχμές –μπορεί εύκολα να ξεπεραστούν. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για θέματα αμιγώς πολιτικής φύσης. Ολα δείχνουν πως είναι μπροστά τα δύσκολα που θα καθορίσουν το μέλλον της κοινής προσπάθειας για τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα στον δημοκρατικό προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο.

Η έκβαση του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το αν τελικώς δοθεί λύση στη βασική πολιτική διαφωνία που έχει προκύψει και εκφράστηκε με σαφήνεια στις επιστολές των δύο κομμάτων το τελευταίο διήμερο. Το μεν Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα, αλλά εξαιρεί από αυτήν τον ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνοντας μόνο τη ΝΔ. Αντίθετα, στο ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετική στόχευση. Υποστηρίζουν ότι «χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση ο τόπος δεν έχει μέλλον» και υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν. Στελέχη του κόμματος ξεκαθαρίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν σκοπεύουν να γίνουν παρακολούθημα κανενός –«εμείς δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ» –και τονίζουν ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια εθνική γραμμή και μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, την οποία ο νέος φορέας θα πρέπει να υλοποιήσει. Σε αυτήν θα πρέπει να συμπεριληφθούν ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η ΝΔ προκειμένου ο τόπος να βγει από το αδιέξοδο των Μνημονίων.

ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Αυτό επισημαίνεται και στη συνοδευτική επιστολή με τις προτάσεις που απέστειλαν τη Δευτέρα ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας προς Το Ποτάμι. «Είναι ανάγκη να βρεθεί η “συνισταμένη” που θα οδηγήσει στη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει» αναφέρεται σχετικά. Ως προς τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να είναι «ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από τη συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ», έχοντας εξασφαλίσει και την ενεργό συμμετοχή όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού ριζοσπαστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως «ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός αυτόνομου πόλου, αλλά βλέπει κυρίως προς τη ΝΔ» και σχολιάζουν ότι δεν είναι δυνατό οι ίδιοι να γυρίσουν την πλάτη στους ψηφοφόρους που, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εγκαταλείπουν τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αφορμή πάντως για να εκδηλωθεί αυτή η ζωτικής σημασίας διαφωνία δόθηκε με την ακύρωση του τέταρτου ραντεβού της Τετραμελούς. Αυτό είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη, ώστε να κλείσουν ορισμένες λεπτομέρειες και να οριστικοποιηθεί η «συνάντηση των δύο», δηλαδή της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, εντός του επόμενου δεκαημέρου. Το γεγονός ότι Το Ποτάμι ζήτησε την τελευταία στιγμή την αναβολή σε συνδυασμό με τη χθεσινή απάντηση της Σεβαστουπόλεως «στις διαρροές και τις ανακρίβειες» που ακούστηκαν, έδωσε την ευκαιρία σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ να σχολιάσουν πως «επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από τις κωλυσιεργίες, τη διγλωσσία, την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια νέα ισχυρή πρόταση, Το Ποτάμι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου φορέα».