Η ατάκα «εδώ τελειώνει» βγήκε από το στόμα της Φώφης Γεννηματά. Ωστόσο, το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για το ναυάγιο της ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου συνεχίζεται μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως. Για το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο είναι Το Ποτάμι που θέλει να γίνει συμπλήρωμα της ΝΔ. Για Το Ποτάμι φταίνε οι προεδρικοί του ΠΑΣΟΚ που προσδοκούν συνεργασίες με τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να απαντήσει η ίδια, με συνέντευξή της χθες το πρωί στον Real FM, στην προχθεσινή ανοιχτή επιστολή του Ποταμιού, με την οποία το κόμμα παρουσίαζε τις προϋποθέσεις που θέτει προκειμένου να προχωρήσουν μαζί Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ύφος της ήταν πιο σκληρό απ’ ό,τι περίμεναν κάποιοι στη Σεβαστουπόλεως. Δεν ήταν μόνο οι αναφορές περί «μπέσας» που «χρειάζεται η Κεντροαριστερά για να πετύχει». Οπως είπε, «δώσαμε χρόνο στο Ποτάμι να αποφασίσει το στίγμα του. Ανήκει στην Κεντροαριστερά; Θέλει κεντρικό ρόλο ή είναι άλλες οι επιδιώξεις του; Χθες είδαμε στην επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότηταάλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα».

Η απάντηση της άλλης πλευράς ήρθε λίγες ώρες αργότερα με μια ανακοίνωση που υπέγραφε ο γραμματέας Οργανωτικού Παντελής Αβραμίδης. Υφολογικά μιλώντας, ήταν εξίσου οξεία μια και ξεκινούσε με τη φράση «για να μην παραφρονήσουμε εντελώς!». Ο ποταμικός κατηγορούσε τη Γεννηματά ότι «κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και Το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία». Για να στηρίξει δε το επιχείρημα του κόμματός του ότι το περιβάλλον της τορπίλισε τον διάλογο επειδή επιθυμεί –«κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ» –να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μνημόνευε και την «αρχική αμφίσημη συμπεριφορά της στον εκλογικό νόμο».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Οι της Σεβαστουπόλεως πάντως επιμένουν ότι αυτοί δεν θεωρούν την ιστορία λήξασα και πως οι ένδεκα προτάσεις τους –όπως σημειώνεται και στην κατακλείδα της ανακοίνωσής τους –παραμένουν στο τραπέζι. Σήμερα, μάλιστα, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Συνεδριάζει όμως και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και όπως λένε στενοί συνεργάτες του Θεοδωράκη, «περιμένουμε να δούμε ποιοι θα διαφωνήσουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ με τη Φώφη». Βέβαια, σπεύδουν να προσθέσουν πως αντιμετωπίζουν τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα ως «σύγκρουση δύο κόσμων». «Από τη μια οι εκσυγχρονιστές – μεταρρυθμιστές κι από την άλλη το παλιό και συντηρητικό». Αυτή ήταν, παρεμπιπτόντως, και η γραμμή που σκόπευε να ακολουθήσει ο Θεοδωράκης στην προεκλογική περίοδο μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχηγού από τη βάση. Ηθελε να παρουσιάσει εαυτόν ως τον εκπρόσωπο των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων.

Δεν εμφανίζονται όμως όλοι οι ποταμικοί τόσο αισιόδοξοι. Ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον Σκάι, παραδέχθηκε πως «δεν είναι καλά τα πράγματα, δεν νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και νομίζω ότι η προσπάθεια για να υπάρξει κάτι δεν έχει μπει στη διαδικασία της συγκρότησής του», ενώ ο έτερος κεντροαριστερός του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός στον Βήμα FM δήλωσε πως «από την αρχή είχε κάποια θεματάκια. Δεν ξέρω, είναι οι ηγετικές επιθυμίες και επιδιώξεις και της Φώφης και του Σταύρου».

Από το ΠΑΣΟΚ πάλι δεν έχουν ακουστεί προς το παρόν φωνές που να παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή. Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, για παράδειγμα, είπε στον Bήμα FM: «Η κουβέντα με Το Ποτάμι μέσω της συμπεριφοράς και της ανοιχτής επιστολής, χθες, φαίνεται ότι δεν έχει προοπτική. Θέλει, απ’ ό,τι φαίνεται, μονομερώς να γίνει μαξιλαράκι. Θέλει μονομερή συνεργασία με κάποιους επιλεκτικά».

Ο,τι και να λένε –δημόσια ή ιδιωτικά –τα στελέχη των δύο κομμάτων, το μόνο σίγουρο είναι πως η σχέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού θα μπορούσε να εκφραστεί καλύτερα από το ρεφρέν του λαϊκού άσματος «φταίμε κι οι δυο που ζούμε χώρια».