Ερωτήματα προκαλεί έγγραφο που εστάλη από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ζητώντας τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του σε συνεταιριστικές τράπεζες.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ, που φέρει ημερομηνία 11 Αυγούστου, ο Πολάκης αιτιολογεί τη σύσταση αυτή προς τον Οργανισμό ως «άσκηση υπεύθυνης Κοινωνικής Πολιτικής», επισημαίνοντας ότι η «εφαρμογή των συγκεκριμένων αλλά και παρόμοιων μέτρων θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία σε πολλές τοπικές κοινωνίες».

Η «οδηγία» αυτή έχει προκαλέσει ωστόσο την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τους Χρήστο Σταϊκούρα και Νίκο Παναγιωτόπουλο να επιμένουν ότι οι επιλογές του αναπληρωτή υπουργού είναι κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου.

«Στην ουσία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε εγγράφως τη μεταφορά χρηματικών διαθεσίμων του Οργανισμού σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επιλογής και αρεσκείας του, καταστρατηγώντας κατά τρόπο πρωτοφανή κάθε σχετική νόμιμη διαδικασία» επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Τα στελέχη της γαλάζιας παράταξης καταλογίζουν στον Πολάκη «ολοκληρωτική αντίληψη», προσθέτοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση διαχείρισης αποθεματικών Οργανισμών είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

«Αφού είναι εξουσία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, χωρίς να σέβεται κανόνες δικαίου, χωρίς να τηρεί διαδικασίες, χωρίς να υπολογίζει νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις» καταλήγουν οι Σταϊκούρας και Παναγιωτόπουλος σε ανακοίνωσή τους.

Από το καλό στο καλύτερο το νοσοκομείο Θήρας

Ακόμη μία μαύρη σελίδα στη σύντομη ιστορία του νέου νοσοκομείου Θήρας γράφτηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οπως προκύπτει από καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ένα κοριτσάκι εντεκάμισι ετών προσήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης, 1η Σεπτεμβρίου, στο νοσηλευτικό ίδρυμα με αιμορραγία (10η ημέρα περιόδου). Η γυναικολόγος παρέπεμψε το περιστατικό στον παιδίατρο, ο οποίος, χωρίς να υποβάλει τη μικρή ασθενή στις αναγκαίες αιματολογικές εξετάσεις, αποφάνθηκε ότι είναι καλά και συνέστησε ξεκούραση στο σπίτι.

«Τη Δευτέρα το κοριτσάκι με τους γονείς του επανήλθε στο νοσοκομείο, αφού συνεχιζόταν η αιμορραγία, και ευτυχώς έπεσε στα χέρια της διευθύντριας γυναικολόγου του ΕΣΥ. Εγιναν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Το παιδί είχε αιματοκρίτη 21. Με την κατάλληλη θεραπεία διακομίστηκε με αεροπλάνο στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, τα σημάδια κατάρρευσης θα ενταθούν, καθώς εκπνέει η τουριστική περίοδος. «Το νοσοκομείο αδειάζει. Οι αποσπασμένοι ιατροί άρχισαν να γυρνάνε προς τα νοσοκομεία τους στην Αθήνα. Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας διορίστηκε επικουρικός ιατρός, αποσπασμένη δύο μήνες από το νοσοκομείο Ασκληπιείο των Αθηνών, αν και απαγορεύεται, καθότι δεν φέρει τον βαθμό του διευθυντή και είναι ορισμένου χρόνου ιατρός».

«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ.