Γύρισε ο Τσίπρας την πλάτη στη Μέρκελ; Το Μαξίμου απαντά όχι διαψεύδοντας τα σχόλια που εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση προεργασίας που συγκαλεί η καγκελάριος την Κυριακή στο Βερολίνο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Αλέξης και Ανγκελα δεν μίλησαν απευθείας. Η επαφή έγινε μέσω των δύο πολιτικών γραφείων. Το Μαξίμου ενημερώθηκε χθες πως η Μέρκελ συγκαλεί εκτάκτως συνάντηση ευρωπαίων ηγετών στη Γερμανία προκειμένου να γίνει κατάλληλη προετοιμασία για τη Σύνοδο που θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με το θέμα του Brexit. Ομως ο Τσίπρας, ως γνωστόν, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Την Κυριακή θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που φέτος αναμένεται να είναι καυτή, με το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών να κοχλάζει. Ευγενικά λοιπόν το πρωθυπουργικό γραφείο απάντησε ότι το πρόγραμμα του Τσίπρα δεν του επιτρέπει να μεταβεί στο Βερολίνο, έτσι ξαφνικά!

Τώρα όλα αυτά που ακούγονται πως ο Τσίπρας έχει θυμώσει για όσα διαρρέουν από το περιβάλλον της Μέρκελ σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Προσφυγικό (είναι και οι δηλώσεις Ντε Μεζιέρ στη μέση) και για καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων δεν τα πιστεύω. Οπως επίσης αρνούμαι να πιστέψω πως ο Πρωθυπουργός κρατάει αποστάσεις επειδή η καγκελαρία βάζει κόφτη στην εξέλιξη της συζήτησης για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το άλλο δε ότι η Μέρκελ σκεπτόμενη με βόρειο τρόπο θέλει να κλέψει λίγη από τη λάμψη του Αλέξη που συγκαλεί την Παρασκευή την Σύνοδο Κορυφής του Νότου με τη συμμετοχή έξι ευρωπαίων ηγετών ούτε καν θέλω να το ακούω.

Συναντήσεις στο Μαξίμου

Εξάλλου το μυαλό του Τσίπρα είναι πράγματι τις τελευταίες ημέρες προσηλωμένο στη ΔΕΘ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ομιλία του από το βήμα της έκθεσης, η οποία δεν επιθυμεί να είναι αμυντική και απολογητική. Ο Πρωθυπουργός ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και στη συνέντευξη προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και δημοσιογράφοι από κανάλια που κινδυνεύουν με λουκέτο. Το Μαξίμου θεωρεί ότι δεν θα διατυπωθούν απλώς ερωτήσεις-φωτιά για τα κανάλια αλλά ότι όλο και κάποιο χάπενινγκ θα εξελιχθεί με αιχμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μένω στη ΔΕΘ για να σας ενημερώσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων. Η κυβέρνηση έχει βρει έναν κώδικα επικοινωνίας και συνεννόησης με τον ΣΕΒ, θυμίζω άλλωστε πως όταν το Μαξίμου κάλεσε τους εργοδοτικούς φορείς για το Ασφαλιστικό διαπιστώθηκε συναντίληψη για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μην μπει ψαλίδι στις κύριες συντάξεις.

Ο ΓΑΠ που γύρισε από το κρύο

Και εκεί που το θυελλώδες προξενιό ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού ρίχνει τίτλους τέλους, σκάει μύτη ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο ΓΑΠ με δήλωσή του ουσιαστικά λέει στους αρχηγούς των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων πως «εγώ σας τα έλεγα αλλά δεν εισακούστηκα» και ανακοινώνει πως το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών προσέρχεται στον διεξαγόμενο διάλογο καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες το πολιτικό πλαίσιο για μια συμφωνία πνοής.

Ολα αυτά γιατί όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Παπανδρέου η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τον λαό και τη χώρα. Τώρα σε ποιον διάλογο θα προσέλθει το Κίνημα την ώρα που ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν φύγει με ελαφρά πηδηματάκια, με διασκελισμούς που θα ζήλευε και ο Μπολτ, αυτό ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω.

Τα μαγικά του Φίλη

Και τι δεν κάνει ο –καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης για να προικίσει τον Αλέξη Τσίπρα με παραγράφους για «επιστροφή στην κανονικότητα», κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Χθες, για να καταλάβετε, έβαλε το γραφείο Τύπου του υπουργείου του να στείλει μέιλ στους δημοσιογράφους στις… 2 τα ξημερώματα, προκειμένου να ενημερώσει ότι έφτασαν τις 5.179 οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών στις ειδικότητες των δασκάλων και νηπιαγωγών, ενώ το υπουργείο Παιδείας «ακολουθώντας τη νομοθεσία, επιλέγει για πρώτη φορά μετά το 2001 να προηγηθούν οι προσλήψεις της Πρωτοβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη βαρύτητα που δίνει στον ευαίσθητο αυτόχώρο». Επιπλέον έβαλε και τον διευθυντή του Τάκη Κατσαρό να δώσει συνέντευξη (Στο Κόκκινο) για να χαρακτηρίσει την ερχόμενη Δευτέρα «μέρα γιορτής και χαράς για την εκπαιδευτική κοινότητα, που ξαναμπαίνει στην κανονικότητα». Οι πληροφορίες μου λένε ότι πράγματι τα κενά που θα εμφανιστούν στα σχολεία τη Δευτέρα θα είναι σαφώς λιγότερα από άλλες χρονιές. Οπως παραδέχονταν χθες μη συριζαίοι εκπαιδευτικοί, η φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή αλλά και με όλες τις προηγούμενες των τελευταίων χρόνων, θα είναι πολύ καλύτερη ως προς την έγκαιρη κάλυψη των κενών στα σχολεία. Κι αυτό γιατί έγιναν έγκαιρα αποσπάσεις και προσλήψεις αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής.