Ομολογία ντροπής από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για τη σφαγή στις επικουρικές συντάξεις, η οποία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τους συνταξιούχους. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησε χθες στην κυνική ομολογία ότι υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 40%, όταν ο ίδιος στο παρελθόν ισχυριζόταν ότι οι περικοπές θα είναι μικρές. Μάλιστα, μετά τη γενική κατακραυγή για το μεγάλο ψαλίδι στις επικουρικές (έως 50%), το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει (εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές) να επιβάλει όριο 10% επί της συνολικής παροχής –παράλληλα με την αύξηση των δόσεων –για τα αναδρομικά των επικουρικών ώστε να αποφευχθούν μηδενικές παρακρατήσεις. Πάντως, πολλοί συνταξιούχοι σπεύδουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των περικοπών, ενώ προσφυγή στο ΣτΕ έγινε ήδη από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Η οργή είναι μεγάλη αφού με τις άγριες περικοπές αφαιρούνται κόποι μιας ζωής. «Δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν έχουμε να φάμε, πώς να το κάνουμε. Μας έχουν κόψει τη σύνταξη, συνέχεια κάθε μήνα γίνονται περικοπές με την οποιαδήποτε δικαιολογία και οι συντάξεις που παίρνουμε δεν είναι μόνο για να ζήσουμε, να πληρώσουμε τα φάρμακα, είναι να ταΐσουμε» τόνιζαν οι συνταξιούχοι. «Χρήματα που έχουμε πληρώσει μια ζωή για να έχουμε αξιοπρεπή και σύμφωνα με τις ανάγκες γεράματα τα κλέβουν εν ψυχρώ για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα αλλότρια προς τα δικά μας» υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, μεγαλύτεροι χαμένοι του επανυπολογισμού ήταν οι δικαιούχοι επικουρικών του ΙΚΑ που έπαιρναν μέσες και υψηλές συντάξεις με λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης. Οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για «εξαφάνιση» των επικουρικών τους συντάξεων, καθώς οι μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,20 ευρώ και η σύνταξη Σεπτεμβρίου ήταν 138,80 ευρώ (μείωση 78%).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Χαρακτηριστικά είναι επίσης και τα παρακάτω παραδείγματα:

Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 170 ευρώ καθαρά είδε τη σύνταξή του να καταποντίζεται στα 90 ευρώ (μείωση 47%), ενώ η επικουρική των 332 ευρώ συνταξιούχου του ΙΚΑ συρρικνώθηκε στα 170 ευρώ (μείωση 49%). Συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 1996, είδε πριν από λίγες ημέρες την επικουρική του να συμπιέζεται από τα 240 στα 138 ευρώ. Απώλειες από 20% έως 43% μετρούν οι συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, πρώην ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, καθώς και αυτοί των εταιρειών οινοποιίας – ζυθοποιίας (25%-30%).Χιλιάδες συνταξιούχοι των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική, κυρίως πρώην υπάλληλοι της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) και της Αlpha Bank (ΤΑΠΤΠ), είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 35%. Για παράδειγμα, επικουρική της τάξης των 621 ευρώ συρρικνώθηκε στα 403 αναδρομικά από τον Ιούνιο. Εξάλλου, συνταξιούχος που τον Αύγουστο έλαβε από το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ σύνταξη 187,01 ευρώ είδε στις 2 Σεπτεμβρίου τη σύνταξή του μειωμένη κατά 45,6%, καθώς στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί μόλις 101,7 ευρώ.

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ. Πανικός αναμένεται να σημειωθεί τον Οκτώβριο στις καταβολές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί οι 70.000 του πρώτου πακέτου, κυρίως συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι – ΤΑΔΚΥ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί – ΤΕΑΕΙΓΕ και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΒΑ (ΤΕΑΠ – ΕΤΒΑ) θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο σετρεις ισόποσες δόσειςαπό τον Οκτώβριο ώς και τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, το μεγάλο κύμα του Σεπτεμβρίου (περίπου 150.000 συνταξιούχοι) θα πρέπει να επιστρέψει το τρίμηνο από τον Οκτώβριοώς τον Δεκέμβριο τα ποσά που του δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Εξάλλου, όσοι δουν τις συντάξεις τους μειωμένες τον Οκτώβριο (περίπου 30.000 συνταξιούχοι με ειδικά καθεστώτα) θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα καιτην πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν χωρίς περικοπές για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Για παράδειγμα, σύνταξη 149 ευρώ κόπηκε στις 2 Σεπτεμβρίου κατά 50% (-74 ευρώ). Το ποσό των 74 ευρώ έπρεπε να αφαιρεθεί και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Σωρευτικά, δηλαδή, έπρεπε να αφαιρεθούν 222 ευρώ. Τα 222 ευρώ θα αφαιρεθούν μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων των 74 ευρώ από τις καταβαλλόμενεςεπικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πρακτικά δεν θα λάβει καμία επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, μια και η εναπομείνασα επικουρική του σύνταξη των 74 ευρώ θα «απορροφηθεί» από τις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σχεδιάζεται τα αναδρομικά να ανέρχονται στο10%της συνολικής παροχής. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν τα αναδρομικά ποσά που θα παρακρατηθούν από τους περίπου 250.000 συνταξιούχους των οποίων οι επικουρικές έχουν μειωθεί ή θα μειωθούν και η περικοπή της επικουρικής που ισχύει από τον Ιούνιο θα γίνει σε περισσότερες από τρεις δόσεις. Οπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40% καθώς η σχέση εισφορών – παροχών δεν ήταν ισορροπημένη.Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών – παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Εκανε λόγο για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, είτε κύριες είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει. Ανακοίνωσε ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, η οποία θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Ξεκαθάρισε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις, ενώ όπως είπε η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος. Για την ασφάλιση στον ΟΓΑ, σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους, είπε ότι θα εξαιρεθούν μόνο οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων που δεν είναι αγρότες. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Μίλησε και για κουκουλοφόρους –όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε –που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Για τις οφειλές στα Ταμεία είπε ότι επιδιώκεται στη διαπραγμάτευση να παγώσουν και να ρυθμιστούν με κάποιον τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές. Ανέφερε ότι και τα τρία προαπαιτούμενα του υπουργείου έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανάμεσα στα οποία και η ομογενοποίηση της εισφοράς υγείας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Πάντως το δράμα των συνταξιούχων δεν έχει τέλος. Στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου θα λάβουν και τα νέα μειωμένα μερίσματά τους. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα μερίσματα προς τους 280.000 μερισματούχους του ΜΤΠΥ των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι περικοπές των μερισμάτων με τον νέο τρόπο υπολογισμού έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και στο 34%.