Καρέ καρέ όλα όσα έγιναν τις 66 ώρες που διήρκεσε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αποκαλύπτονται για πρώτη φορά με τη βούλα της Εισαγγελίας Αθηνών.

Το βιντεοσκοπημένο υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας θα περνούσε για πάντα στην ιστορία χωρίς θεατές, καθώς την Παρασκευή θα μπορούσε να καταστραφεί και κανένας να μην έχει πρόσβαση σε όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της επίμαχης διαδικασίας. Πλέον οι κασέτες με το υλικό περνούν στους υπευθύνους του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη έκανε χθες δεκτή την αίτηση που κατέθεσε για λογαριασμό του Alpha ο πληρεξούσιος δικηγόρος της επιχείρησης Πάνος Λαζαράτος. Η εισαγγελική λειτουργός κρίνοντας ότι υπάρχει αναμφισβήτητα έννομο συμφέρον άναψε πράσινο φως και έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο θα παραδοθεί το υλικό, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Δημήτρη Κοντομηνά, εκτός από το αίτημα που κατέθεσε και έγινε δεκτό, προσέφυγε και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητώντας επίσης το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ώστε να λάβει γνώση όλων όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών. Στόχος της κίνησης αυτής είναι «να θεμελιώσει την αντισυμβατική συμπεριφορά της εταιρείας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη», την οποία ο σταθμός έχει καταγγείλει στα αρμόδια όργανα ζητώντας να αποβληθεί από τον διαγωνισμό ως πρώτη επιλαχούσα και να ακυρωθεί εξ αυτού του λόγου όλη η δημοπρασία. Το υλικό αυτό θα μελετήσουν οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού με τον νομικό τους παραστάτη προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως βασική δεξαμενή για την άσκηση ένδικων μέσων, για την υποστήριξη της ένστασης που έχουν καταθέσει στη ΓΓΕΕ καθώς και για την καταγγελία που ετοιμάζονται να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

BIG BROTHER. Στην αίτηση που υπογράφεται από τον Πάνο Λαζαράτο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στη διαγωνιστική διαδικασία, η τοποθέτηση των καμερών και η δημοπρασία με όρους Big Brother είχε τρεις σκοπούς: τη διασφάλιση της διαγωνιστικής διαδικασίας από τυχόν παραβίαση των όρων εμπιστευτικότητας και δημόσιας ασφάλειας, την εν γένει προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την πρόληψη και αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Με το υλικό ανά χείρας οι υπεύθυνοι του Alpha ετοιμάζουν τα επόμενα νομικά τους βήματα για να καταδείξουν στα αρμόδια θεσμικά όργανα την αντισυμβατική, όπως λένε, συμπεριφορά της εταιρείας Dimera Media Investements διά του εκπροσώπου της Ιβάν Σαββίδη. Η εισαγγελέας που μελέτησε την αίτηση αυτή έκρινε ότι πράγματι η εν λόγω επιχείρηση έχει έννομο συμφέρον. Βεβαίως, το υλικό αυτό δίνεται μόνο για μελέτη και δικαστική χρήση και όχι για δημόσια προβολή.

Το σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών έχει και συνέχεια. «Προσεχώς» λοιπόν τα επόμενα επεισόδια δεν θα προβληθούν στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά πιθανότατα θα περάσουν μέσα από τις δικαστικές αίθουσες.