Ευλογημένη υπήρξε για το ελληνικό ποδόσφαιρο η γη της Πορτογαλίας, όπου το καλοκαίρι του 2004 γράφτηκε μία από τις πιο απίθανες αθλητικές ιστορίες όλων των εποχών. Η λαβωμένη και ταπεινωμένη Εθνική Ελλάδας, που κουβαλάει στις πλάτες της τον αποκλεισμό από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και κυρίως τις εξευτελιστικές ήττες από τα Νησιά Φερόες, γύρισε έπειτα από δώδεκα χρόνια στον τόπο του εγκλήματος επιζητώντας την επιστροφή στο μέλλον. Και το μέλλον στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ρωσία, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Με αφετηρία το Εστάντιο Αλγκάρβε στο Φάρο του πορτογαλικού Νότου, όπου πριν από δώδεκα καλοκαίρια σφραγίστηκε (με την ήττα από τη Ρωσία) η ιστορική πρόκριση της αρμάδας του Γερμανού Οτο Ρεχάγκελ στις 8 του Euro, η νέα Εθνική Ποδοσφαίρου του χερ Μίχαελ Σκίμπε δεν λάθεψε στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ. Αν και δεν έπιασε καλή απόδοση, απέφυγε τις κακοτοπιές και νίκησε (4-1) το αδύναμο Γιβραλτάρ, που στελεχώνεται κυρίως από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σήμερα το πρωί θα βρίσκονται στις κανονικές δουλειές τους. Υπήρξε μάλιστα κι ένα δεκαοκτάλεπτο τρόμου για την Εθνική. Από το 26′ –όταν ο Γουόκερ ισοφάρισε (1-1) το καταπληκτικό γκολ που πέτυχε στο 10′ ο Μήτρογλου –μέχρι το 44′, πάνω από το σχεδόν άδειο Εστάντιο Αλγκάρβε άρχισε να πλανάται το φάντασμα των Φερόες και της παταγώδους αποτυχίας των τελευταίων προκριματικών. Ωστόσο, ένα τρίλεπτο ξέσπασμα στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου (44′-46′) απομάκρυνε τον εφιάλτη. Το αυτογκόλ του Γουάισμαν στο 44′ και τα τέρματα του Φορτούνη στο 45′ και του Τοροσίδη στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσαν το τελικό 1-4.

Το πρώτο (εύκολο) βήμα έγινε για την Εθνική, που στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει στις 7 Οκτωβρίου στο Γ. Καραϊσκάκης την Κύπρο και στις 10 του ίδιου μήνα την Εσθονία στο Ταλίν. Αν μη τι άλλο, φαίνεται μια καλή ευκαιρία για το «τρία στα τρία». Θα πρέπει όμως να διορθωθούν αρκετές ανορθογραφίες!

Γιβραλτάρ: Πέρες, Γουάισμαν,

Ρ. Τσιπολίνα, Ρ. Κασκιάρο, Τζ. Τσιπολίνα, Γκαρσία, Γουόκερ, Μπόσιο

(71′ Χ. Κασκιάρο), Ερνάντες,

Λ. Κασκιάρο, Κουμπς (84′ Γιόμε).

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Μανιάτης

(71′ Τζιόλης), Σάμαρης, Μάνταλος

(62′ Γιαννιώτας), Μπακασέτας, Φορτούνης, Μήτρογλου (73′ Βέλλιος).