Κατά τη διάρκεια του σαββατιάτικου ντέρμπι του Μάντσεστερ, ίσως χρειαστεί να μετρήσετε πόσες φορές οι τηλεοπτικές κάμερες θα φύγουν από τα δρώμενα στο χορτάρι του Ολντ Τράφορντ προκειμένου να πιάσουν τις αντιδράσεις των δύο πρωταγωνιστών. Ζοζέ Μουρίνιο εναντίον Πεπ Γκουαρντιόλα, τα δύο αφεντικά των αποδυτηρίων σε Γιουνάιτεντ και Σίτι. Η αντιπαλότητα των δύο σπουδαίων προπονητών-σταρ, για πολλούς κορυφαίων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι μία πολύ καλή ιστορία που μαγνητίζει τον χώρο των media. Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν να διαχειριστούν έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για διαπιστεύσεις δεν έχει να κάνει με την πρώτη φορά που θα βρεθούν αντίπαλοι ο επιθετικός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και ο αμυντικός της Σίτι, Τζον Στόουνς. Στο Ολντ Τράφορντ αναμένονται εκπρόσωποι του Τύπου απ’ όλο τον κόσμο. Τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη. Το σαββατιάτικο ντέρμπι του Μάντσεστερ φέρνει στη μνήμη τις μονομαχίες τους επί ισπανικού εδάφους, τη διετία 2010-2012, όταν οι δύο προπονητές ήταν στους πάγκους Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών όμως είχαν διαταραχθεί από την περίοδο που ο πορτογάλος τεχνικός ήταν στην Μπαρτσελόνα ως διερμηνέας και έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα δίπλα στον Μπόμπι Ρόμπσον. Μία παρατήρηση του 33χρονου τότε Μουρίνιο προς τον Γκουαρντιόλα ήταν αρκετή για να αρχίσει η αντιπαλότητα, που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των clasico του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ηττήθηκε μόλις σε δύο από τις συνολικά ένδεκα αναμετρήσεις τους, αλλά ο Μουρίνιο ήταν πάντα μία απειλή, γι’ αυτό και η αντιπαράθεσή τους ήταν μόνιμη. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι η πραγματική αιτία που ο καταλανός τεχνικός αποφάσισε το 2012 να αποχωρήσει από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα ήταν το γεγονός ότι ο Μουρίνιο είχε καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλωστε, γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ρεάλ τον είχε φέρει στο Μπερναμπέου. Επειδή ήταν «εχθρός» του Γκουαρντιόλα.

Μέχρι τώρα και οι δύο προπονητές δείχνουν ότι θέλουν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τη δική τους ιστορία και να περιοριστούν στα όσα συμβαίνουν στις ομάδες τους. «Αγωνίζομαι κόντρα στον εαυτό μου και όχι κόντρα στους άλλους» είπε πρόσφατα ο Μουρίνιο σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε αυτή τη συζήτηση.

Αντιπαλότητες

Στην Πρέμιερ Λιγκ υπήρχαν πάντα αντιπαλότητες μεταξύ των προπονητών. Φέργκιουσον με Βενγκέρ ή Μουρίνιο με Βενγκέρ, κάποτε έμπαινε στη μέση και ο Ράφα Μπενίτεθ, καμία πάντως δεν συγκρίνεται με την κόντρα του Πορτογάλου με τον Καταλανό.