Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανέφερε πως συνεχίζει μεν να προετοιμάζει το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα νέου δημοψηφίσματος για αποχώρηση από τη Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο θα εισαχθεί «εάν κριθεί πως» εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας.

To Εδιμβούργο είχε δείξει, την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος που έβγαλε Brexit, την πρόθεσή της να κρατήσει τις στενότερες δυνατές σχέσεις με την ΕΕ, με την πρώτη υπουργό Νίκολα Στέρτζεον να χααρκτηρίζει «πολύ πιθανό» ένα νέο σκωτσέζικο δημοψήφισμα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο για αυτόνομη ένταξη στην ΕΕ.

Την Τρίτη, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της κυβερνητικής της πολιτικής, ανέφερε μεν πως η προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου συνεχίζεται αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα -όπως ζητούσαν αρκετοί- για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Το νομοσχέδιο, είπε, «θα είναι έτοιμο να εισαχθεί αμέσως εάν καταλήξουμε ότι η ανεξαρτησία είναι ο καλύτερος ή ο μοναδικός τρόπος να προστατευτεί η Σκωτία» είπε η Στάρτζεον.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μία οριακή πλειοψηφία να μην επιθυμεί αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Εδιμβούργου έχει τον τελευταίο καιρό επικεντρωθεί περισσότερο στη σημασία να επηρεάσει η Σκωατία όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνομιλίες για τους όρους με τους οποίους θα γίνει Brexit, αφήνοντας προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.