Tην Πέμπτη 3 Νοεμβρίου η αυλαία του Ολύμπιον θα υψωθεί για την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και την εναρκτήρια ταινία που δεν είναι άλλη από το «Paterson», τη νέα δημιουργία του Τζιμ Τζάρμους που μας μυεί στην ποίηση της καθημερινής ζωής με αναπάντεχο χιούμορ. Κεντρικός χαρακτήρας ένας οδηγός λεωφορείου (ο Ανταμ Ντράιβερ, Κάιλο Ρεν στον τελευταίο «Πόλεμο των άστρων») που όχι μόνο φέρει το όνομα του τίτλου, μένει κιόλας στη μικρή πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ και στον ελεύθερο χρόνο του γράφει ποιήματα. Οπως συνηθίζει, ο Τζάρμους συνθέτει ένα μινιμαλιστικό πορτρέτο ανθρωπιάς και ειλικρίνειας όπου τίποτα δεν εκχωρείται. Μεγάλη αδικία, σύμφωνα με πολλούς, η απουσία του από τα βραβεία του Φεστιβάλ Καννών όπου συμμετείχε στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα. Τραγικό: ο Ξαβιέ Ντολάν έχει περισσότερες –και πιο σοβαρές –διακρίσεις από τον Τζάρμους. Αχ, αυτά τα φεστιβάλ και τα τέκνα τους.

Ευτυχώς, με τις μικρότερες διοργανώσεις δεν έχεις τέτοια προβλήματα. Ναι, ξέρω πώς ακούγεται αυτό, αλλά το εννοώ. Από τη στιγμή που πάρεις απόφαση να κινηθείς εκτός διαδρόμων και νόρμας έχεις εξαιρετικά μεγαλύτερες πιθανότητες να στήσεις ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ γεμάτο αριστουργήματα, κι ας περιμένουν όλοι τα σήμαντρα της Κρουαζέτ και του Λίντο. Και φέτος όλοι περιμένουν να δουν τι φεστιβάλ έχει στήσει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο νέος διευθυντής της διοργάνωσης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΓΚΙ ΠΟΠ. Το «Paterson» δεν είναι η μόνη ταινία του Τζάρμους που σας περιμένει στη Θεσσαλονίκη αφού θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ του, «Gimme Danger», αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ιγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του Ιγκι, ο Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Η δε ενέργεια του αγέραστου Ιγκι διαποτίζει το «Gimme Danger» και μας παρασύρει σε έναν κόσμο αυθεντικό όπως και τα είδωλά του. Σημειώστε παρακαλώ πως ο Τζάρμους δεν είναι πρωτόπειρος στην τέχνη του μουσικού ντοκιμαντέρ. Στη Θεσσαλονίκη θυμάμαι να πρωτοβλέπω το «Year of the horse», το συγκλονιστικό του φιλμ που αφιέρωσε στον Νιλ Γιανγκ. Και οι δύο ταινίες «Paterson» και «Gimme Danger» έχουν εξασφαλίσει διανομή στις ελληνικές αίθουσες από την ΑΜΑ film των αδελφών Στεργιάκη.

Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο που είχε αρχικώς ανακοινωθεί –την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Χθες ξεκίνησε η προπώληση της CineΚάρταF, της κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με προνόμια για όλη την κινηματογραφική χρονιά. Επιπλέον, από φέτος, με την κάρτα, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.