Στη «Γυάλινη πόλη» (εκδ. Ζαχαρόπουλος) του Πολ Οστερ ο πρωταγωνιστής Ντάνιελ Κουίν είναι ένας περιθωριακός τύπος που μεταμορφώνεται σε ιδιωτικό ντετέκτιβ, χάνει τον έλεγχο των καταστάσεων όπου μπλέκει και καταλήγει να βυθιστεί στην τρέλα. Ολο αυτό το ιδιαίτερο σύμπαν (μεταθρίλερ έχει χαρακτηριστεί) που έχτισε ο αμερικανός συγγραφέας στο πρώτο έργο από την «Τριλογία της Νέας Υόρκης» θα μεταφερθεί στη σκηνή από τη νέα χρονιά, βρίσκοντας θεατρική στέγη αρχικά στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο Λονδίνο.

Δεδομένου ότι το πρότζεκτ είναι αρκετά απαιτητικό, την παραγωγή ανέλαβε η 59 Productions που έχει στο πορτφόλιό της σημαντικές καλλιτεχνικές εργασίες όπως την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 και την έκθεση για τον Ντέιβιντ Μπάουι στο Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου. Στην παρθενική της ενασχόληση με το θέατρο, η συγκεκριμένη εταιρεία θα επιστρατεύσει ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε θεατρικό δρώμενο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της παράστασης. Με αυτόν τον τρόπο, ο Λίο Γουόρνερ, διευθυντής της 59 Productions που εδώ κάθεται και στην καρέκλα του σκηνοθέτη, θα έχει στη διάθεσή του σημαντικά μέσα για να στήσει ένα υπερθέαμα. Την προσαρμογή του σεναρίου υπογράφει ο Ντάνκαν ΜακΜίλαν.

Αν και το ίδιο έργο παίχθηκε πρόσφατα εκτός Μπρόντγουεϊ από τον θίασο Untitled Theater Company No 61, στην πραγματικότητα οι δημιουργίες του Οστερ σπανίως μεταφέρονται στο θέατρο, στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη. Ετσι αποκτά ειδικό βάρος η νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στο Μάντσεστερ και θα συνεχιστεί Απρίλιο και Μάιο στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου. Η παράσταση αναμένεται να βγει ξανά στον δρόμο, κάνοντας διεθνή περιοδεία. Οχι και άσχημος τρόπος για να γιορταστούν καλλιτεχνικά τα 70ά γενέθλια του Οστερ αλλά και η επέτειος έκδοσης του πρώτου του μυθιστορήματος «4 3 2 1».