Συμφώνησαν στα προγραμματικά. Συμφωνούν σχεδόν πλήρως και στα διαδικαστικά –προκύπτει σαφώς από τις δύο επιστολές που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ενάμιση χρόνο τώρα ψηφίζουν μαζί σε όλα στη Βουλή.

Πού διαφωνούν το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι; Ενας Θεός ξέρει!..

Η μια θεωρία λέει ότι διαφωνούν στο όνομα του αρχηγού. Η Φώφη ψηφίζει Φώφη. Ο Σταύρος θέλει Σταύρο. Και ο κάθε άλλος μπορεί να θέλει τον εαυτό του.

Αλλά τι να κάνουμε; Εναν αρχηγό θα έχει η παράταξη και η μόνη συμφωνία μπορεί να αφορά τη διαδικασία εκλογής του.

Δεν θέλουν άλλον αρχηγό από τον εαυτό τους; Ωραία, ας το πουν, να τελειώνουμε και να μην ξεφτιλίζουν το ζήτημα.

Η δεύτερη θεωρία λέει ότι στραβοκοιτάζουν πολιτικά. Οτι ο Σταύρος κάνει τα γλυκά μάτια στον Μητσοτάκη. Κι ότι η Φώφη έστειλε γράμμα στο οποίο εμφανίζεται ένα πράγμα που ονομάζεται «Κυβέρνηση Εθνικής Κάτι» και στο οποίο θα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποψη καθ’ όλα σεβαστή. Μπορεί να την πιστεύουν και η Φώφη και ο Πρωτόπαπας και όλη μαζί η Χαριλάου Τρικούπη.

Αλλά η οποία εξ όσων γνωρίζω ούτε έχει συζητηθεί με τους άλλους, ούτε έχει συμφωνηθεί. Και ως εκ τούτου μπορεί να προκύψει ή να μην προκύψει μόνο μέσα από τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, από το ιδρυτικό Συνέδριο και τις ζυμώσεις που θα υπάρξουν.

Ο κόσμος δηλαδή θα αποφασίσει. Ούτε η Φώφη, ούτε ο Σταύρος. Δεν υπάρχει προηγούμενο κόμματος που να ιδρύεται με δεσμεύσεις και προαποφασισμένα!

Ασε δε που είναι και μια βλακώδης συζήτηση άνευ αντικειμένου.

Αφενός επειδή προϋποθέτει τη συνεργασία δύο άλλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν θέλουν να συνεργαστούν κι αν το κάνουν δεν θα ρωτήσουν την Κεντροαριστερά.

Με άλλα λόγια, οι πασοκοποταμίσιοι τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα.

Αφετέρου επειδή η όποια συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μετεκλογική συνεργασία αποτελεί συχωροχάρτι για τον ΣΥΡΙΖΑ –αυτό που ήθελε να πετύχει με την απλή αναλογική.

Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει και στην επόμενη κυβέρνηση, τότε πώς θα αποδοθούν ευθύνες για την κυβερνητική πολιτεία του; Ιδίως αν έχει αποδοκιμαστεί καθαρά στις κάλπες.

Και τι σχήμα είναι αυτό όπου οι ηττημένοι θα κυβερνούν μαζί με τους νικητές και με τον Μιχαλολιάκο αρχηγό της αντιπολίτευσης;

Επειδή λοιπόν όλη αυτή η συζήτηση είναι μια τεράστια ανοησία και κυρίως μια αχρείαστη ανοησία, μόνο ως προσχηματική μπορώ να την εκλάβω.

Και να καταλήξω ότι η πρώτη θεωρία είναι η σωστή!..