Υπάρχουν οικογένειες που δεν κόβουν ισομεγέθη τα τεμάχια της βασιλόπιτας αλλά ανάλογα με το ποιος θέλουν να κερδίσει το φλουρί. Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν και οι κυβερνώντες το πόθεν έσχες για τους νεοκαναλάρχες. Πάνε να το κόψουν σε μικρά κομμάτια ώστε να μη χάσουν ορισμένοι την άδεια προτού καλά καλά πιστέψουν ότι την πήραν.

Κοντή γιορτή. Διότι ο σχετικός Νόμος 4339 του 2015, άρθρο 6, παράγραφος 5, δεν αφήνει περιθώρια. Προβλέπει έλεγχο πόθεν έσχες των υποψήφιων εταιρειών και των μετόχων τους, που υπερβαίνουν το 1%, για τα οικονομικά μέσα που θα μετέλθουν για την κτήση της τηλεοπτικής άδειας. Δηλαδή για το σύνολο του προσφερόμενου τιμήματος. Και όχι για την πρώτη δόση που επείγονται τώρα οι κυβερνώντες να σερβίρουν!

Ο έλεγχος αυτός, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς αλλά και τα διεθνή προαπαιτούμενα διαφάνειας, δεν μπορεί να περιορίζεται στην προσφερθείσα αξία της άδειας. Πρέπει να διευρύνεται και να εξετάζει, στη διαδικασία της προέλευσης κεφαλαίων, και τα ποσά εκείνα που απαιτούνται για τη λειτουργία του σταθμού όσο θα διαρκέσει η άδεια.

Δεν είναι λοιπόν απλώς πολλά, είναι ακόμη περισσότερα τα λεφτά που πρέπει να βρεθούν και να δικαιολογούνται για να πάρεις άδεια. Οι κυβερνώντες δεν μπορεί να έχουν και την πίτα της τηλεοπτικής αγοράς όπως τη θέλουν και τους πλειοδότες χωρίς πόθεν έσχες. Εστω και αν οι άδειες είναι κάλπικη λίρα.