Στη ΝΔ έχουν μπλέξει τις γραμμές τους στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών – και δεν χρειαζόταν η χθεσινή σφήνα του Νίκου Δένδια για να το διαπιστώσουν και οι αμέτοχοι στην κυβερνητική προπαγάνδα των ημερών, η οποία συνδυάζεται με ένα σόου εκατομμυρίων. Με την παρέμβαση του κερκυραίου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ωστόσο, στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως αντελήφθησαν ότι αρχίζει να σχηματίζεται η εικόνα μιας γαλάζιας Βαβέλ για τις άδειες, που αρχίζει να δημιουργεί και εσωκομματικούς τριγμούς.

Ο Δένδιας προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις, αν κρίνω και από την αντίδραση της Πειραιώς, επειδή άρχισε να επιστρέφει λεφτά βάζοντας στο τραπέζι μια πρόταση που απέχει από την επίσημη κομματική θέση: «Σας λέω ευθέως πως η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, θα προκηρύξει και άλλες άδειες. Και επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, πρέπει να δοθούν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που τα έδωσαν» αποφάνθηκε από το στούντιο προσωρινού υπερθεματιστή.

Η παρέμβαση ήταν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και οδήγησε σε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και της ΝΔ, η οποία αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν νέο κύκλο καταγγελιών για την κυπριακή οφσόρ της «Αυγής». Κάλυψη στον Δένδια, ωστόσο, δεν υπήρξε μέσα από καμία ανακοίνωση – απεναντίας, πηγές που εκφράζουν αυθεντικά την κομματική ηγεσία διαμήνυαν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος «εξέφρασε προσωπικές απόψεις του». Ο Παππάς την ίδια ώρα έτριβε τα χέρια του και θριαμβολογούσε: «Αυτή είναι η ΝΔ. Αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ισχυροί…».

Με διαδοχικά tweets, ο Δένδιας προσπάθησε να βρει την ισορροπία του, αλλά και πάλι δεν κινήθηκε πάνω στην επίσημη γραμμή, καθώς – στη νέα εκδοχή – η δική του παραχώρηση ήταν να κόψει κάποια χρήματα από τους πλειοδότες και να τους επιστρέψει τα υπόλοιπα: «Oι κουτοπόνηροι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά δήλωσα. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο “θα επιστραφούν όλα τα χρήματα” και στο θα επιστραφούν αναλογικά κάποια από τα χρήματα που είπα. Και αυτό φυσικά όταν δοθούν κι άλλες άδειες και εφόσον δεν κριθεί άκυρος και αντισυνταγματικός ο νόμος από το ΣτΕ, όπως εκτιμούμε. Πρόκειται για ζήτημα στοιχειώδους λογικής και εντιμότητας του κράτους». Νομίζει ότι το έσωσε.