Εντός της ημέρας, το αργότερο αύριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες για την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες εθνικής εμβέλειας οι προσωρινοί υπερθεματιστές.

Μόλις συμβεί αυτό –από την επιτροπή που διενήργησε τον αμφιλεγόμενο πλειοδοτικό διαγωνισμό της κυβέρνησης και τους ορκωτούς λογιστές του διεθνούς οίκου Grand Thornton –η επιτροπή θα εκδώσει το σχετικό πρακτικό, το οποίο θα επικυρώσει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Με αυτό το τυπικό οι προσωρινοί υπερθεματιστές χαρακτηρίζονται οριστικοί. Αμέσως μετά η απόφαση θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο (media.gov.gr και upepikrateias.gr).

Από τη Δευτέρα θα αρχίσει να «μετράει» το δεκαπενθήμερο που προβλέπει ο νόμος και σε αυτό το διάστημα οι αδειούχοι, πλέον, θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος, αναφέρουν παροικούντες τη ΓΓΕΕ.

Ζήτημα στις τάξεις των υπερθεματιστών προκάλεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όταν σε συνέντευξη του στον Real FM ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο έλεγχος πόθεν έσχες γίνεται κατ’ αρχήν για την πρώτη δόση (30%) του τιμήματος.

Στη διαγωνιστική προκήρυξη προβλέπεται ο σχετικός οικονομικός έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή, εντούτοις δεν αποσαφηνίζεται ότι γίνεται επί του συνολικού τιμήματος, αν και κάτι τέτοιο συνάγεται από τα συμφραζόμενα.

Η δημιουργική ασάφεια προκάλεσε αντιδράσεις σε κύκλους υπερθεματιστών με την Αλτερ Εγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη να ζητά έλεγχο «επί του συνόλου των οικονομικών μέσων».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ. Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν τους εργαζομένους των καναλιών οι οποίοι μένουν εκτός φάσματος παρουσίασε, εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Θα δοθούν κίνητρα, υποστήριξε, για την απασχόληση και στους καινούργιους αδειοδοτημένους σταθμούς, μεταξύ των οποίων και οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας σε κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν και ενδέχεται να μη συνεχίσουν να λειτουργούν. Το μέτρο –χρηματοδοτούμενο από πρωτότυπο πρόγραμμα επανένταξης, μάλλον κυβερνητικής επινόησης –αφορά και τους άνεργους αντίστοιχης ειδικότητας που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιχορηγεί και τη μικροεπιχειρηματικότητα στον κλάδο, π.χ. την ατομική ή συνεργατική από ανέργους δημιουργία ενός ενημερωτικού site, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς οραματισμούς.