Λίγες ώρες αφότου ξεπροβοδίσει Ματέο και Φρανσουά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη για την Εκθεση. Ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, επιδόθηκε στη συγγραφή της ομιλίας του προσαρμόζοντάς τη στην επιθυμία του να αναδείξει το δίπτυχο ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος. Το Μαξίμου δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες γύρω από το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής παρέμβασης. Διαβεβαιώνει όμως ότι φορείς και πολίτες δεν θα ακούσουν μια κουραστική ομιλία ενός αμήχανου Πρωθυπουργού που απολογείται γιατί δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις του ή, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, «λέει ένα ψέμα ανά τρία λεπτά».

Το ένα σκέλος της εμφάνισης Τσίπρα στη ΔΕΘ σχετίζεται με την ομιλία του στο Βελλίδειο. Το δεύτερο όμως συνδέεται με τις επιδόσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής και τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

«ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ». Ο Πρωθυπουργός έσπευσε ήδη μέσω της συνέντευξής του στη γαλλική «Μοντ» να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκλογών στην πολιτική του ατζέντα. «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας μας. Είμαστε εδώ για τέσσερα χρόνια. Και στο τέλος ο λαός μας θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο μας με εκείνο των προκατόχων μας και είμαι σίγουρος ότι θα ανανεώσουμε τη θητεία μας για άλλα τέσσερα χρόνια το λιγότερο!».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να στείλει πολλά μηνύματα εντός και εκτός Ευρώπης για το χρέος. Ο τίτλος των όσων είπε συνοψίζεται στο «Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία». «Υπάρχουν στην Ευρώπη 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Δεν γίνονται εκλογές μόνο στη Γερμανία. Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μια ΕΕ ή μια Γερμανική Ενωση» απάντησε ο Τσίπρας στο δημοσιογραφικό σχόλιο πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να ανοίξει τον φάκελο «χρέος» τώρα.

Οσο για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως το Ταμείο δήλωσε καθαρά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. «Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως, διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης» πρόσθεσε.

«ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ». Ο Τσίπρας αιφνιδίασε με την απάντησή του όταν ρωτήθηκε από τους Γάλλους εάν μετάνιωσε για το δημοψήφισμα του 2015: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σ’ αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα».