Πριν προλάβει καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι της παραγγελίας που επέτρεπε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha να παραλάβει και να μελετήσει τις κασέτες με όσα συνέβησαν στις 66 ώρες της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η εισαγγελέας έκανε ένα βήμα πίσω.

Η συναίνεση της εισαγγελικής λειτουργού, όπως αποδείχθηκε, προκάλεσε ενστάσεις από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, που προσέφυγε –όπως είχε δικαίωμα –διεκδικώντας την ανάκληση της επίμαχης παραγγελίας.

Μέσα σε λίγες ώρες η εισαγγελέας Ροζαλία Λάλλη χρειάστηκε να ξανακρίνει τα ίδια δεδομένα, υπό νέες όμως συνθήκες. Η εισαγγελική λειτουργός, η οποία ούτως ή άλλως από την αρχή είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αφαίρεση από το υλικό των καμερών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, προχώρησε σε μερική ανάκληση της αρχικής της παραγγελίας.

Αυτή τη φορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το σύνολο του υλικού και με νεότερη παραγγελία της επισημαίνει ότι το επίμαχο υλικό δεν καταστρέφεται μεν, αλλά δεν μπορεί να περάσει και στα χέρια των υπευθύνων του τηλεοπτικού σταθμού, που έχουν έννομο συμφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μόνο να δουν το υλικό, σε προβολή που θα αποφασιστεί, παρουσία των αρμοδίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Ετσι, λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε, όπως αναφέρεται και στη δεύτερη εισαγγελική παραγγελία, καλείται να δώσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπό τον νέο πρόεδρό της, πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κώστα Μενουδάκο, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά του στη θέση αυτή.

«Υπήρξε μια δυσκολία να πάρουμε το υλικό από τις κασέτες. Το ελληνικό Δημόσιο έσπευσε να ζητήσει την ανάκληση της εντολής τής εισαγγελέως. Ανάκληση δεν υπήρξε, υπήρξαν οδηγίες με τις οποίες ο Alpha μπορεί να δει το υλικό και να πάρει αντίγραφα όταν αποφανθεί επ’ αυτού η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» δήλωσε από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος του σταθμού, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος.

ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ. Η δημοπρασία πάντως, με όρους Big Brother, προκαλεί –όπως φαίνεται –δικαστικές διαμάχες. Οι υπεύθυνοι του Alpha προσέφυγαν ήδη και στα ποινικά δικαστήρια και κατέθεσαν μήνυση εις βάρος του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ως εκπροσώπου της εταιρείας Dimera Media Investments. Η μήνυση συνδέεται με τη συμπεριφορά του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της δημοπρατικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες και στο δικόγραφο γίνεται επίκληση συγκεκριμένων δημόσιων δηλώσεων του εγκαλούμενου επιχειρηματία.