«Ηρθατε στο Λονδίνο και φέρατε τον ήλιο» του λέω γελώντας όταν τον συναντώ έξω από το υπερπολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο Στάφορντ, στο Σεν Τζέιμς, στην καρδιά του Ουέστμινστερ. Πλησίαζε μεσημέρι και ο ήλιος από πάνω μας έκαιγε –κάτι σίγουρα όχι συνηθισμένο για τη βρετανική πρωτεύουσα το φθινόπωρο. «Και να σκεφτείς ότι όταν έφυγα από την Αθήνα έκανε κατακλυσμό» απαντά γελώντας.

Ο Πάνος Καμμένος ήταν κάτι παραπάνω από Εγγλέζος στο χθεσινό ραντεβού του με τους έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο. Η συνάντηση είχε οριστεί για τις 11 το πρωί. Ωστόσο, εκείνος έφτασε στο ξενοδοχείο στις 10.45 και περίμενε υπομονετικά μέχρι να συγκεντρωθούν όλοι. Τριακόσια μέτρα πιο πέρα, στο Λάνκαστερ Χάουζ, διεξαγόταν η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας 80 κρατών για την αναβάθμιση των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών. Ο έλληνας υπουργός Αμυνας το είχε σκάσει από τις εργασίες της Συνόδου προκειμένου να μας συναντήσει. Φορούσε σκούρο μπλε κοστούμι, γαλάζιο πουκάμισο και κομποσκοίνι στον δεξιό καρπό, μπήκε ευδιάθετος στο λόμπι του ξενοδοχείου, κάθησε σε μια πολυθρόνα και έδωσε την παραγγελία του στον σερβιτόρο, σε άπταιστα αγγλικά: «Double espresso and a glass of water with ice, please». Πέντε λεπτά αργότερα ο καφές φτάνει, αλλά το νερό του υπουργού δεν έχει παγάκια. Εκείνος, προφανώς από ευγένεια, δεν λέει κάτι.

Η συζήτηση αρχίζει και ο Πάνος Καμμένος κάθε άλλο παρά ενοχλείται από την παρουσία των μαγνητοφώνων. Αφού αναφέρεται στα θέματα της Συνόδου, η κουβέντα πάει στις τηλεοπτικές άδειες –ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύει την πρώτη ρουκέτα: «Ο Καλογρίτσας δεν ξέρω αν έχει λεφτά. Δεν πιστεύω ότι έχει λεφτά για να πάρει (σ.σ. άδεια) στο τέλος».

Στις 24 Αυγούστου είχε επιτεθεί δημοσίως κατά του Γιάννη Καλογρίτσα, γιου του κουμπάρου του Χρήστου Καλογρίτσα, γράφοντας στο twitter: «Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…».

Τελικά, ο Καλογρίτσας ήταν ένας από τους τέσσερις υπερθεματιστές στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις άδειες. Ο Καμμένος όμως δεν είναι τόσο σίγουρος για την κατάληξη της διαδικασίας. «Από ό,τι ξέρω, δεν πήρε κανείς άδεια ακόμη. Ολοι οι υπερθεματιστές θα πρέπει να περάσουν τη βάσανο του νόμου για το πόθεν έσχες των χρημάτων. Για το αν προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα και καθαρές πηγές ή όχι. Ο Καλογρίτσας δεν πιστεύω ότι τα έχει. Πού να τα έχει 50 εκατομμύρια;».

Εκτός από τα λεφτά, υπάρχει και το ασυμβίβαστο, συνεχίζει ο υπουργός Αμυνας. «Ενας από τους όρους του διαγωνισμού είναι ότι (σ.σ. ο κάτοχος της άδειας) δεν μπορεί να έχει άλλη δραστηριότητα. Αν λοιπόν κάποιος από τους υπερθεματιστές έχει άλλη δραστηριότητα, όπως είχε ο Καλογρίτσας μέχρι προχθές που ήταν εργολάβος, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει (σ.σ. στη διαδικασία απόκτησης της άδειας). Είμαι βέβαιος ότι οι Αρχές θα κάνουν αυτά που προβλέπονται, δηλαδή έλεγχο του πόθεν έσχες για όλο το ποσό το οποίο έχουν προσφέρει και έλεγχο των ασυμβιβάστων που υπάρχουν και προβλέπονται από τον νόμο».

«Αν ο Καλογρίτσας αποδείξει ότι δεν είναι εργολάβος ή ότι το έχει σταματήσει το σπορ, ή αν περάσει τον έλεγχο πόθεν έσχες, τότε καλώς να πάρει την άδεια» συμπληρώνει ο υπουργός.

Ερωτώμενος από «ΤΑ ΝΕΑ» βάσει ποιων στοιχείων κατήγγειλε τα περί μαύρου χρήματος Καλογρίτσα, ο Καμμένος δεν θέλει να γίνει συγκεκριμένος: «Εγώ αυτό που έγραψα στο twitter αφορούσε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Οι Αρχές πιστεύω ότι θα ερευνήσουν όλες τις ιστοσελίδες». Κατόπιν στρέφει τα βέλη του και κατά άλλων υπερθεματιστών: «Αν είχε γίνει ο έλεγχος πόθεν έσχες πριν από τον διαγωνισμό, δεν ξέρω αν πολλοί θα μπορούσαν να συμμετέχουν». Αρνείται όμως να πει σε ποιους αναφέρεται. Ωστόσο κάνει την πρόβλεψη:

«Αμφιβάλλω ότι θα περάσουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες αρκετοί (σ.σ. υπερθεματιστές). Οπως αμφιβάλλω πάρα πολύ αν θα μπορούν να εκπέμψουν σε high definition σε 90 ημέρες και με όλες τις εκπομπές έτοιμες. Είναι αδύνατον. Οπότε θα αναγκαστούν να κάνουν συμπράξεις».

Στη συνέχεια το πάει ακόμη παραπέρα: «Πιστεύω ότι τελικά θα είναι άλλοι (σ.σ. αυτοί που θα πάρουν την άδεια). Μπορούν να του πουν του Καλογρίτσα: “Ελα εδώ. Εσύ έχεις δώσει 53 εκατομμύρια”. Ερχεται το Star και άλλοι επιχειρηματίες, του δίνουν τα 53 εκατ. και τον βγάζουν απέξω».

«Τελικά, έτσι όπως πάει το πράγμα, όλοι θα βολευτούν κάπως» είναι το συμπέρασμα του υπουργού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ζητώ από τον Πάνο Καμμένο να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος αναρωτήθηκε αν «ο κ. Καμμένος θα παραιτηθεί» τώρα που ο Καλογρίτσας αναδείχθηκε ένας από τους τέσσερις υπερθεματιστές στον διαγωνισμό. «Νομίζω ότι αυτή τη συμβουλή πρέπει να την έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, που παραμένει συνέταιρος του Καλογρίτσα και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη». «Δηλαδή δεν παραιτείστε» επιμένω. «Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος ή ο κ. Μητσοτάκης» μου απαντά.