Σε δύο ιστορικές –πράγματι –φωτογραφίες καταγράφεται το ξεκίνημα για την κορυφή του παγκόσμιου στίβου μιας παιδούλας, μόλις δέκα ετών. Είναι η Κατερίνα Στεφανίδη. «Ανεξάρτητη» (αργότερα έγινε αθλήτρια του ΑΟ Φιλοθέης) θυγατέρα του Γιώργου Στεφανίδη και της Ζωής Βαρέλη, άλλοτε αθλητών του Εθνικού ΓΣ. Πρώτος προπονητής της και μέχρι την αναχώρησή της για τις ΗΠΑ ο Παναγιώτης Συμεωνίδης, ένας σεμνός και δημιουργικός τεχνικός. Τα στοιχεία προέρχονται από τη λαμπρή εφημερίδα «Η Κερκίδα του Στίβου», την έκδοση της οποίας επιμελούνταν οι ευφήμως γνωστοί φίλαθλοι Αλέκος Φωτακίδης και Λάμπρος Πασχάλης. Η εφημερίδα αυτή –απόλυτα ερασιτεχνικής μορφής –οργάνωνε συχνά αυθεντικούς λαϊκούς αγώνες για νεαρότατους αθλητές και αθλήτριες αλλά και βετεράνους.

Ετσι, τον Απρίλιο του 2001 οργάνωσε τρίαθλο διαχρονικών αθλητών ως Τιμή και Μνήμη του Αντώνη Τρίτση. Στο πρόγραμμα των παλαίμαχων αθλητών συμπεριελήφθη και το αγώνισμα του άλματος επί κοντώ παγκορασίδων και παμπαίδων (με πρόταση του Παναγιώτη Συμεωνίδη). Στους παμπαίδες πρώτευσε ο Σακελλαρίδης (έτος γέννησης 1987), γιος του πρωταθλητή του επί κοντώ στη δεκαετία του ’80 Ηλία Σακελλαρίδη με άλμα 2,70 μ. Στις παγκορασίδες η δεκάχρονη Κατερίνα Στεφανίδη, κόρη κι αυτή αθλητών. Τα αγωνίσματα ήταν για τους διαχρονικούς αθλητές και αθλήτριες τα 100 μ., το μήκος και η σφαιροβολία. Αυτό ήταν το «άλφα» για την τωρινή ολυμπιονίκη και κορυφαία αθλήτρια του επί κοντώ στον κόσμο για το 2016.

Επεται συνέχεια… Τον Μάιο του 2001 και πάλι «Η Κερκίδα του Στίβου» οργάνωσε τους E’ Αθηναϊκούς Αγώνες Στίβου Παμπαίδων – Παγκορασίδων στο γυμναστήριο του Εθνικού ΓΣ. Ελαβαν μέρος 1.033(!) βλαστάρια του στίβου που ανήκαν σε περίπου σαράντα συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά και της Αττικής. Στο μήκος αγωνίστηκαν 122 αγόρια και κορίτσια. Στα 50 μ. πρώτευσε η Κατερίνα Στεφανίδη με χρόνο 7”44. Οι αγώνες έγιναν με τη συνεργασία του Οργανισμού Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Ευνόητη σημασία έχει ότι οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι σε δύο μεγάλες μορφές του ελληνικού στίβου, που τότε ήταν στη ζωή. Της μεγάλης κυρίας του στίβου Δομνίτσας Λανίτου – Καβουνίδη και του ηλικίας, τότε, 93 ετών βαλκανιονίκη του ακοντισμού Ναπολέοντα Παπαγεωργίου (τα στοιχεία προέρχονται από το αρχείο της «Κερκίδας του Στίβου», από όπου τα αλίευσε ο διακεκριμένος φίλαθλος, συγγραφέας, χειρουργός ορθοπεδικός Νίκος Μαρκέας, τον οποίο και ευχαριστούμε).