Σκεφτείτε όλους τους λόγους για τους οποίους οι δρομείς λατρεύουν την μπίρα. Ο προφανής είναι οι υδατάνθρακες που περιέχει –ένα παγωμένο ποτήρι ισοδυναμεί με ιδανική επιβράβευση έπειτα από ένα long run. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάμποσους άλλους. Γιατί μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η μπίρα έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, περισσότερες από 100 μελέτες δείχνουν αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Σε όλες τις έρευνες έχει παρατηρηθεί μείωση του κινδύνου από 25% έως 40%.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Σε μια μετα-ανάλυση 20 ερευνών σχετικά με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, η Αμερικανική Ενωση Διαβήτη (www. diabetes.org) διαπίστωσε πως «η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει προστατευτική δράση στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 σε άνδρες και γυναίκες». Η μελέτη σημειώνει πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν οι άνδρες καταναλώνουν περίπου 22 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 24. Ενα κουτάκι μπίρα ή ένα μικρό μπουκάλι 330 ml περιέχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ –οπότε, αν επιθυμείτε να καρπωθείτε τα οφέλη για την υγεία σας, πιείτε υπεύθυνα.

Μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα των οστών σας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μπίρα είναι πλούσια σε πυρίτιο, ένα ουσιώδες στοιχείο για την πυκνότητα των οστών. Ετσι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση της Επιστήμης των Τροφίμων και της Γεωργίας» επισημαίνει πως οι σκούρες «αφροζύμωτες» μπίρες (ale) έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο, ενώ οι μπίρες χωρίς αλκοόλ, οι ελαφρές λάγκερ και οι μπίρες από σιτάρι τη χαμηλότερη.

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Μελέτες θέλουν την μπίρα να μειώνει το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στη λειτουργία της μνήμης κατά 23%. Μειώνεται ακόμα η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ή της άνοιας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λαντσόου της Κίνας. Χάρη στην ξανθοχουμόλη, μια ουσία που βρίσκεται στον λυκίσκο, τον ανθό που δίνει στην μπίρα την πικρή γεύση της, εμποδίζεται ο εκφυλισμός του εγκεφαλικού ιστού, ενεργοποιείται η παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων και έτσι το μυαλό κρατιέται σε εγρήγορση.

Μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη

Oι μικρές δόσεις αλκοόλ φαίνεται ότι σχετίζονται με μια μικρή αύξηση της HDL –της «καλής» χοληστερίνης –κατά 18% και με μείωση της LDL –της «κακής» χοληστερίνης –κατά 10%. Αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες, παρατηρεί μελέτη της Αμερικανικής Ενωσης για την Καρδιά (www. heart.org). Με προσοχή όμως, ε; Μην αρχίσετε να πίνετε τις μισόλιτρες τη μία μετά την άλλη!

Προστατεύει από τις πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με φινλανδική έρευνα, ένα μπουκάλι μπίρα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%, σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Ισως έχει αντικαρκινική δράση

Μελέτες δείχνουν πως η μπίρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, καθώς περιέχει περίπου τα ίδια επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί. Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι η ξανθοχουμόλη (που αναφέραμε παραπάνω στην πρόληψη της άνοιας) μπορεί επίσης να εμποδίσει την υπερβολική παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων και έτσι να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι επιστήμονες μελετούν τη χρήση της ξανθοχουμόλης ως αντικαρκινικού φαρμάκου, όμως στο μεταξύ εσείς μπορείτε να πάρετε τη δόση σας από μια δροσερή μπιρίτσα.

Είναι μια ωραία ανταμοιβή μετά το τρέξιμο

Εκεί, στα τελευταία χιλιόμετρα ενός δύσκολου αγώνα ή μιας απαιτητικής προπόνησης, είναι ωραίο να φαντασιωνόμαστε την αποθεραπευτική «ενμπιράτωση» και να έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο για την προσπάθειά μας. Ολοένα και περισσότερες ζυθοποιίες, ειδικά στο εξωτερικό, μπαίνουν χορηγοί σε αγώνες, οπότε η μπιρίτσα μπορεί να σας περιμένει ίσως και αμέσως μετά τον τερματισμό! Με μπίρες ανά χείρας μπορείτε ακόμη και να αράξετε παρέα με τους συντρέχτες σας. Πιστέψτε με, μιλάω εκ πείρας: τίποτα δεν μπορεί να έχει καλύτερη γεύση από μια παγωμένη ξανθιά όταν είστε ιδρωμένοι και κουρασμένοι.