Η Ανγκελα Μέρκελ κολυμπάει από καιρό τώρα κόντρα στο ρεύμα. Πρώτα στην Ευρώπη, τώρα και στη Γερμανία. Κολύμπι κόντρα στο ρεύμα χρειάζεται γερή αναπνοή. Την έχει η Μέρκελ; Μέχρι στιγμής, ναι. Εκείνο που δεν έχει είναι άλλη εναλλακτική: πρέπει να συνεχίσει κόντρα στο ρεύμα.

Η δραματική ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος – CDU στις εκλογές Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας την περασμένη Παρασκευή είναι η χειρότερη δυνατή αφετηρία για τις τοπικές εκλογές που θα ακολουθήσουν στο κρατίδιο του Βερολίνου, αλλά και τις παγγερμανικές σε έναν χρόνο. To ακροδεξιό, ξενοφοβικό αντιευρωπαϊκό μόρφωμα Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD καλπάζει και παγιώνεται στον πολιτικό χάρτη στα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας. Το κόμμα που γέννησε η ευρωκρίση ως αντίδραση στα «πακέτα διάσωσης» κυρίως της Ελλάδας θέριεψε με την προσφυγική κρίση. H γερμανική πολιτική ελίτ παρακολουθεί μουδιασμένη τη μεγάλη ανάγκη για ισχυρούς ηγέτες όπως εκφράζεται με το κύμα συμπάθειας στον Ερντογάν, τον Πούτιν, τον Τραμπ, μέχρι τον Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες. Η Γερμανία ως προς αυτό τουλάχιστον δεν κινδυνεύει άμεσα. Και μέχρι στιγμής ο ακροδεξιός χώρος δεν ανέδειξε κάποια ηγετική προσωπικότητα ευρύτερης απήχησης και αποδοχής. Και το βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν είναι ακόμα πολύ νωπό, ευτυχώς, για να επιτρέψει την εμφάνιση ενός φύρερ.

Στο Βερολίνο διογκώνεται η δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία του Λονδίνου χειρίζεται την υπόθεση του Brexit. Το Brexit αγγίζει τα θεμέλια της Ενωσης, που ψάχνει την απάντηση με πρώτο βήμα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα. Για την προετοιμασία της Συνόδου αυτής η γερμανίδα καγκελάριος ταξίδεψε η ίδια στη Βαρσοβία, στην Πράγα, στο Ταλίν, στο Μαρανέλο της Ιταλίας, οργάνωσε άλλους τρεις κύκλους συζητήσεων προσκαλώντας στο Βερολίνο ηγέτες κρατών-μελών κατά ομάδες των 4-5. Η τελευταία πραγματοποιείται αύριο με πέντε πρωθυπουργούς και προέδρους (Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου). Η καγκελάριος συναντήθηκε «σχεδόν με όλους» τους ηγέτες της ΕΕ. Πλην ενός, του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Προσκλήθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τους ηγέτες Βελγίου, Λουξεμβούργου και Ρουμανίας, αλλά για λόγους δικού του προγράμματος η πρόσκληση δεν έγινε δεκτή, εξήγησε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Αυτή ήταν η συγκρατημένη, διπλωματική απάντηση στην επιδίωξη Τσίπρα να στήσει το μέτωπο του Νότου κόντρα στη «γερμανική Ευρώπη», την οποία θυμήθηκε ξανά στην τελευταία συνέντευξή του στη «Μοντ». Παρά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται για «μέτωπο», το μήνυμα είναι σαφές και ελήφθη. «Η λεγόμενη Σύνοδος του Νότου είναι μία συνάντηση της ομάδας χαλάρωσης, οι χώρες του Νότου προετοιμάζουν την επόμενη έφοδο στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» σχολίασε ο βαυαρός ευρωβουλευτής της CSU Μάρκους Φέρμπερ. Στο Βερολίνο καταγράφουν την αναβίωση της αντιγερμανικής ρητορικής από την κυβέρνηση της Αθήνας και με την αναθέρμανση του ζητήματος των γερμανικών επανορθώσεων. Η επίσημη θέση του Βερολίνου παραμένει: «Το θέμα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν». Πραγματική ανησυχία υπάρχει για το Προσφυγικό. Η απειλή του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα απευθυνόταν περισσότερο στο γερμανικό ακροατήριο. Αγκάθι όμως παραμένουν οι περιορισμένες επαναπροωθήσεις από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία και το μεγάλο χρονικό διάστημα προς έκδοση τελεσίδικης απόφασης για όσους ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό δυσχεραίνει την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, την οποία θέλει πάση θυσία η Μέρκελ. Διότι η συμφωνία αυτή θα κρίνει και τη μάχη της με τους εθνικολαϊκιστές της AfD.