Η οικονομία στην Ισπανία έχει αντέξει μέχρι στιγμής το πολιτικό αδιέξοδο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που διαρκεί περίπου οκτώ μήνες. Αυτό το έχει πετύχει βασιζόμενη εν μέρει στις επενδύσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση. Αν όμως το πολιτικό αδιέξοδο συνεχιστεί, τότε τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, οι επενδύσεις να μειωθούν ή να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα και οι αγορές να αρχίσουν τα ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τον δανεισμό της Ισπανίας.

Ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας είναι ότι δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας δείχνει πως αν η Ισπανία αναγκαστεί να διενεργήσει εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα ενός έτους, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πάλι το ίδιο με το σημερινό: το Κοινοβούλιο θα παραμείνει μοιρασμένο και τα αντίπαλα κόμματα δεν θα έχουν νέες επιλογές για να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Στην Ισπανία έγιναν εκλογές τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016. Κανένα κόμμα, όμως, ούτε το Λαϊκό του Μαριάνο Ραχόι που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία. Αν γίνουν ξανά εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στη χώρα από την εταιρεία GAD3 και δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα «ABC», θα βγει ξανά πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι. Σε αυτή την περίπτωση, το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να αυξήσει τις έδρες του σε 142, από 137 τον Ιούνιο. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν θα συγκεντρώσει τις 176 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Μέχρι τώρα οι εταιρείες δεν έχουν αλλάξει τις επενδυτικές τους αποφάσεις λόγω της πολιτικής κατάστασης. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αν πάμε τρίτη φορά σε εκλογές αφού με τον τρόπο αυτό θα μεγαλώσουν κι άλλο οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πολιτική αβεβαιότητα» είπε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της ομάδας σκέψης AFI Ντάνιελ Φουέντες. Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία στη χώρα είχε παρουσιάσει ανάπτυξη 0,8%, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.