Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στην πρότασή του προς την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για κοινή συνέντευξη Τύπου την εβδομάδα που μας έρχεται. Πρώτη φορά, μάλιστα, την απευθύνει ο ίδιος προς τη Φώφη Γεννηματά με δήλωσή του προς τα «ΝΕΑ», η οποία έχει ως εξής:

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Κάποιοι θέλουν διαδικασίες ελέγχου απ’ τα πάνω. “Να ΟΡΙΣΟΥΜΕ ένα πολιτικό όργανο”, “να ΟΡΙΣΟΥΜΕ ένα συνέδριο”, “να ΟΡΙΣΟΥΜΕ τις πολιτικές αποφάσεις”. Παζάρια, παρασκήνιο, διευθετήσεις, μέσα σε κομματικά δωμάτια.

Εμείς λέμε: Οι πολίτες –και όχι οι αρχηγοί, τα επιτελεία τους και οι μηχανισμοί –να καθορίσουν το μέλλον αυτού του χώρου. Δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε του Ποταμιού. Ναι, κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν, ναι, κάποιοι θα κάνουν ένα βήμα πίσω και ναι, κάποιοι άλλοι θα βγουν μπροστά. Αλλά όλα αυτά με την ψήφο των πολιτών, όχι με “διαπραγματεύσεις”. Ας μη φοβόμαστε τόσο για τις καρέκλες μας. Και δεν μιλώ μόνο για τους αρχηγούς.

Καλώ λοιπόν ξανά την κυρία Γεννηματά σε κοινή συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα –μετά δηλαδή τη ΔΕΘ –να απαντήσουμε ανοιχτά σε όλα αυτά που απασχολούν την “παράταξη” και κυρίως την Ελλάδα. Να παρουσιάσει ο καθένας το σχέδιό του. Και να ξεκινήσουμε έτσι τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου Κινήματος, με εκλογή αρχηγού από την κοινωνία και αμέσως μετά, με ένα ανοιχτό συνέδριο. Ιδού η Ρόδος».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η συζήτηση μεταξύ όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου που ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότησή του πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται διάλογος επ’ άπειρον. Με δυο λόγια, αποδίδει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην άλλη πλευρά και δη στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο απαντά και στις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει εναντίον του ίδιου προσωπικά αλλά και του Ποταμιού η Χαριλάου Τρικούπη.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δέχθηκε, λένε στενοί συνεργάτες του, εισηγήσεις για συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις –τη δημιουργία της οποίας είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο οι δύο αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, με στόχο να βρεθούν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ όλων των δυνάμεων του χώρου, τα οποία αποτυπώθηκαν στο πόρισμα που η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε αμέσως με την παραπάνω πρόταση.

Ετσι, οι ποταμικοί που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη Επιτροπή ζήτησαν αυτή να συνεδριάσει αύριο. Με ατζέντα, φυσικά, όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον μεσαίο χώρο, την πρόταση του Θεοδωράκη για την κοινή συνέντευξη Τύπου αλλά και τις ένδεκα προτάσεις του Ποταμιού. Εκείνες που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την ανοιχτή επιστολή που υπέγραφαν ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας και ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Παντελής Αβραμίδης ως αντιπρόσωποι της Σεβαστουπόλεως στον διάλογο με τη Χαριλάου Τρικούπη για τα διαδικαστικά της εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Ποτάμι που δηλώνουν αισιόδοξοι πως τελικά ο διάλογος για την εκλογή της νέας ηγεσίας δεν θα μείνει στη θεωρία, αλλά θα οδηγήσει και στις κάλπες. Αιτία; Τα μηνύματα που λαμβάνουν από κάποιους στο ΠΑΣΟΚ. Αν και αναγνωρίζουν ότι, όπως το θέτουν, το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στο Ποτάμι. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ποταμικό «το πρόβλημα είναι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν όμως άνθρωποι στην άλλη πλευρά που κατανοούν ότι πρέπει να κάνουμε επιτέλους το επόμενο βήμα για έναν ενιαίο φορέα».

Εχει δε αποφασιστεί ήδη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού και του Πολιτικού Συμβουλίου, την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή, το κόμμα να απευθυνθεί προς όλους όσοι συμμετέχουν στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του χώρου, από την Αννα Διαμαντοπούλου μέχρι τους Μπροστά και τους Οικολόγους. Στόχος είναι να ξαναρχίσει η κουβέντα που φαίνεται να έχει μείνει στη μέση μετά τη ρήξη της εβδομάδας που μας πέρασε μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων του χώρου.

Οπως μάλιστα λένε, οι περισσότερες μικρές δυνάμεις είναι σύμμαχοί τους επειδή συμφωνούν σε τρία πολύ βασικά ζητήματα. Στο ότι τα κόμματα δεν πρέπει να εκφράζουν πολιτικό λόγο μετά την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση –διευκρινίζουν, ωστόσο, πως δεν βάζουν ζήτημα διοικητικής κατάργησής τους. Στο ότι επιθυμούν όλοι κάλπη με ανοιχτό μητρώο και μιλούν για ηλεκτρονικά τμήματα σε όλη τη χώρα, στο πρότυπο των εσωκομματικών της ΝΔ –για να αποφευχθούν οι διπλοψηφίες. Και τέλος, στο ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Αυτά τα τρία βέβαια είναι και τα κύρια σημεία τριβής με το ΠΑΣΟΚ.