Με ΕΝΦΙΑ και το 2017 θα πορευθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, προσανατολίζεται σε μερεμέτια διεύρυνσης των απαλλαγών για το επόμενο έτος, αφήνοντας ενδεχομένως για το 2018 την αντικατάστασή του από νέο φόρο ακινήτων.

Παρότι στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου τρέχουν διάφορα σενάρια για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, στα πρότυπα του παλαιού ΦΑΠ, ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ επέλεξε τώρα την αποχή από τις χρόνιες δεσμεύσεις κατάργησης του «παράλογου φόρου», όπως τον είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα.

«Σε πρώτη φάση, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ λίγο νωρίτερα είχε θέσει ως στόχο τη μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, χωρίς χρονικές δεσμεύσεις ,«ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη».

Οπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, τα σενάρια αναφορικά με το μέλλον του ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή είναι δύο και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το πρώτο, αυτό της διεύρυνσης των απαλλαγών, αφορά μειώσεις των επιβαρύνσεων για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (στους κόλπους των πλέον ευάλωτων στρωμάτων, χωρίς να έχει γίνει επί του παρόντος περαιτέρω επεξεργασία) οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις αυξήσεις φόρου για τους έχοντες αγροτεμάχια. Οπως είναι γνωστό, φέτος οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων γλίτωσαν στο παρά πέντε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο με το νέο χαμηλότερο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη νόμου απλώς πάγωσε για μία χρονιά και με τα σημερινά δεδομένα, το 2017 και τα αγροτεμάχια θα μπουν στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου. Η ένταξη των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας (κατά την άποψη των ίδιων πηγών και χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα με τους δανειστές) περιθώρια ισόποσων εκπτώσεων σε μικροϊδιοκτήτες, εφόσον καλύπτεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

Το έτερο σενάριο, το οποίο επίσης θα πρέπει να περάσει από την έγκριση των δανειστών, αφορά στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σε αυτή τη φάση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προέχουν διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα, παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ στους επόμενους μήνες. Ούτως ή άλλως, οι φορολογούμενοι μόλις άρχισαν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ του 2016.