Δεν έχει τέλος η κυβερνητική κοροϊδία στους συνταξιούχους. Μετά τον υπουργό Εργασίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ισχυρίστηκε ότι «το 90% των συνταξιούχων δεν έχει μειώσεις», όταν μόνο οι αλλαγές του Νόμου 4687/2016 στέλνουν τον λογαριασμό σε έναν στους δύο συνταξιούχους(σε σύνολο 2,6 εκατ.) και συνολικά σε 7 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπας κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που βάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις» συμπλήρωσε. «Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Αρα, μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής» σχολίασε αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για το ψαλίδι στις συντάξεις. Προσθέτοντας ότι το υπουργείο θα στείλει σημείωμα στους συνταξιούχους για το τι ακριβώς συμβαίνει. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, να βάλουμε σε ράγες το Ασφαλιστικό προστατεύοντας το 90% των συνταξιούχων, είπε. Επίσης έκανε λόγο για «κανονικότητα» που θα επιστρέψει σε μερικούς μήνες όταν θα περάσουν και οι τελευταίες προσαρμογές. «Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΝΥΣΤΕΡΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ. Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική. Οι αλλαγές του Νόμου Κατρούγκαλου στέλνουν τον λογαριασμό σε έναν στους δύο συνταξιούχους(σε σύνολο 2,6 εκατ.) και συνολικά σε 7 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Ηδη με τον νόμο Κατρούγκαλου το ΕΚΑΣ καταργήθηκε για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους, το μέρισμα του ΜΤΠΥ μειώνεται για 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ ακολούθησαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για περίπου 250.000 συνταξιούχους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 40%. Κόπηκαν τα εφάπαξ ενώ καταγράφονται συντάξεις χηρείας μειωμένες κατά 30%, αναπηρίας μέχρι 35% για όσους βέβαια καταστούν δικαιούχοι, αφού οι προϋποθέσεις έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά. Και είναι η πρώτη φορά που πλήττονται από τις περικοπές χαμηλοσυνταξιούχοι των 600 και 700 ευρώ. Μερικοί από αυτούς έχασαν το 1/3 ή και περισσότερο από το εισόδημά τους. Παράλληλα μεγάλες μειώσεις έως 40% βλέπουν στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, σε σύγκριση με τους παλαιότερους, οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13.5.2016 και μετά. Επίσης αναμένεται να επιβληθεί αναδρομικά (σ.σ. ισχύει από 13.5.2016) και το πλαφόν των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (άθροισμα μίας κύριας και μίας επικουρικής) και των 3000 (άθροισμα πολλών κύριων και πολλών επικουρικών). Παράλληλα ο νόμος προβλέπει το χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες από 1.1.2017. Ετσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες(ΟΑΕΕ), οι αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) καιοι αγρότες(ΟΓΑ) θα πληρώνουν 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία (όπως επίσης 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ όσοι έχουν) επί του μηνιαίου εισοδήματος, με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι νέεςανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές προστίθενται σε όσα η κυβέρνηση προώθησε μετά τις τελευταίες εκλογές, δηλαδή μείωση κατώτατης σύνταξης από τα 486 στα 392 ευρώ (ειδικά στους συνταξιούχους κάτω των 67 ετών, στα 150-338 ευρώ), αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων, 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% κατ’ έτος μείωση της σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια εις βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι από τον Ιανουάριο οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν μόνον τις νέες εισφορές και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Επίσης προανήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ρύθμιση που θα βάζει πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις στις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες συντάξεις.