Από «το νερό που ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί», όπως έλεγε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο «κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ δεν σημαίνει και ότι δεν πρέπει να βρούμε τρόπους μεγιστοποίησης των εσόδων της» που είπε χθες στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν περάσει παρά μερικά χρόνια. Δύσκολα όμως θα βρει κανείς δηλώσεις που να επιβεβαιώνουν περισσότερο αυτή τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα, όπως οι χθεσινές.

Ερωτηθείς ο Πρωθυπουργός για αυτή την αλλαγή πλεύσης θύμισε την πρόταση της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, ο δημόσιος χαρακτήρας σε νερό και ενέργεια. «Κατοχύρωση όμως του δημόσιου χαρακτήρα», συνέχισε ο Τσίπρας, «δεν σημαίνει ότι δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα της ΕΥΑΘ, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά της και το όφελος του Δημοσίου». Για να προσθέσει: «Στην εποχή της ελεύθερης οικονομίας όπου ζούμε, ο έλεγχος διασφαλίζεται με την κατοχή του πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο. Ομως η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με μειοψηφικό πακέτο (σ.σ.: στην ΕΥΑΘ πωλείται το 23%) που θα δώσουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική είναι προς όφελος της ίδιας και του Δημοσίου».

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ 17%. Ενδιαφέρον έχει και η συνέχεια της φράσης του αναφορικά με τη ΔΕΗ, στην οποία προς πώληση είναι το 17%. «Το ίδιο πιστεύουμε και για τη ΔΕΗ», είπε ο Πρωθυπουργός, φράση που επιδέχεται δύο αναγνώσεις. Είτε ότι όπως και στην ΕΥΑΘ αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης το 51% να παραμείνει στο Δημόσιο είτε ότι η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με μειοψηφικό πακέτο θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος συχνά πυκνά μετατρέπεται σε σάκο του μποξ με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν κινείται μόνος του αλλά ακολουθεί εντολές.

«Η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί συλλογικά και οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε και άτυπα όργανα που συνεδριάζουν και αποφασίζουν τη γραμμή», τόνισε ο Τσίπρας, δίχως ωστόσο και να αδειάσει τους υπουργούς που επιτίθενται στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ καθώς περιορίστηκε να πει «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις».

ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Το στίγμα του για τις αποκρατικοποιήσεις ήταν ότι παρότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από τη συμφωνία, «εργαστήκαμε προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον». Εφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση της πώλησης του ΟΛΠ στην COSCO, την παραχώρηση του Ελληνικού, προσθέτοντας «αυτό θέλουμε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και μια σειρά αποκρατικοποιήσεις που είναι να γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας».