Πρωθυπουργός τρία άλφα: ανήσυχος, απότομος, απογοητευτικός. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ συνοψίζεται στις τρεις αυτές λέξεις.

Ανήσυχος: όταν δημοσιογράφος υποστήριξε ότι απολύσεις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι κυβερνήσεις, ότι εξαιτίας του χάνει την εργασία της.

Απότομος: δεν άφησε τη δημοσιογράφο να ολοκληρώσει ερώτηση – τοποθέτηση καθώς είχε αρχίσει να απαντά και κατέπληξε το ακροατήριο λέγοντας: «Σας παρακαλώ, δεν θα με διακόψετε».

Απογοητευτικός: προέταξε αντί επιχειρήματος την –εσφαλμένη –άποψη ότι «για τους 2.000 απολυμένους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς».
Η ατμόσφαιρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ηλεκτρίστηκε όταν η δημοσιογράφος του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα άρχισε με την τοποθέτησή της ότι «εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύετε από τη δουλειά μου», συνέχισε τονίζοντας πως «ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις» και πέρασε στην απορία «χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί», επισημαίνοντας ότι εργάζεται σε μια κερδοφόρα επιχείρηση «δίχως δάνεια και χρέη που έχει καταβάλει πολλά χρήματα σε εισφορές και φόρους και το σημαντικότερο, εμένα και άλλους 600 εργαζόμενους μας πληρώνει στην ώρα μας».

Ο Πρωθυπουργός με απότομο ύφος –ένδειξη απώλειας ψυχραιμίας –δεν άφησε τη δημοσιογράφο να ολοκληρώσει την επισήμανσή της ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί βιωσιμότητας των καναλιών από μια διαφημιστική πίτα 200 εκατ. ευρώ καταρρίπτεται από τα συνολικά 246 εκατ. ευρώ για τις μόλις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας.

«Σας παρακαλώ, δεν θα με διακόψετε» είπε σε αυστηρό ύφος ο Αλέξης Τσίπρας. Ηταν η στιγμή που ο Πρωθυπουργός είχε αρχίσει να απαντά στη δημοσιογράφο του Αlpha λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για όλες τις θέσεις εργασίας και εκείνη επιχείρησε να συμπληρώσει κάτι.

Στη συνέχεια επέκρινε τα κανάλια ότι δεν επέδειξαν ανάλογη ευαισθησία σε ανάλογες περιπτώσεις όπως εκείνη της ΕΡΤ και του Alter. «Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα οκτώ μέσα πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμία μεγάλη κινητοποίηση όπως σωστά κάνουν τώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ» είπε μεταξύ άλλων.

Η πραγματικότητα –πρόσφατη –πιστοποιεί τα περί του αντιθέτου και είναι αποτυπωμένη στα τηλεοπτικά πλάνα αρχείου των ιδιωτικών σταθμών και στις κινητοποιήσεις που τότε είχαν κηρύξει οι ενώσεις των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ).

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η απάντηση στη δημοσιογράφο του Star Eιρήνη Σαββοπούλου,με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι η απώλεια της εργασίας της «δεν είναι σημαντικότερη από την απώλεια της εργασίας άλλων. Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτισή σας και ότι η θέση εργασίας σας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Γεγονός είναι ότι οι θέσεις εργασίας είναι το πιο πολύτιμο, που αφορά όλους» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και επέμεινε στη ρητορική ότι ο διαγωνισμός έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. «Κατηγορηθήκαμε ότι θα κλείναμε τον Σκάι και πήρε πρώτος άδεια. Δεν δώσαμε άδειες στους φίλους μας. Ο διαγωνισμός ήταν έτσι για να μεγιστοποιηθεί το όφελος για το Δημόσιο. Οπως και έγινε».