Το Σάββατο ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών και οι «αρρωστημένοι» οπαδοί της Σέλτικ έκαναν το αδιανόητο για να προκαλέσουν τους Ρέιντζερς στο πρώτο Old Firm πρωταθλήματος μετά το 2012. Οπαδοί των Καθολικών κρέμασαν από τις εξέδρες του Σέλτικ Παρκ κούκλες στις οποίες είχαν περάσει σκοινί στον λαιμό, είχαν δέσει τα χέρια πίσω από την πλάτη και τους είχαν φορέσει κασκόλ των Τζερς.

Η πρόκληση είχε σαφή στόχο: την προηγούμενη Τετάρτη η οικογένεια του πρώην αρχηγού των Ρέιντζερς Κρις Μπόιντ βίωσε μια τραγωδία. Ο αδελφός του ποδοσφαιριστή Σκοτ Μπόιντ, 27 ετών, βρέθηκε από τη μητέρα του Μορίν απαγχονισμένος. Αφησε πίσω του ένα μικρό αγόρι και την έγκυο σύζυγό του Κέλι.

Η κίνηση των οπαδών της Σέλτικ εξόργισε τους Τζερς, πολλοί εκ των οποίων προκάλεσαν φθορές στις τουαλέτες και άνοιξαν πόλεμο στα σόσιαλ μίντια. Η αστυνομία παρακολουθεί στενά την υπόθεση, στην περίπτωση που τα σχόλια ξεφύγουν από το πλαίσιο.

«Ντροπή. Πάντοτε μια μειονότητα φτάνει στα άκρα» έγραψε ένας φίλαθλος στο twitter. «Οι οπαδοί της Σέλτικ που νομίζουν πως κρεμώντας κούκλες με κασκόλ είναι μια καλή ιδέα, πραγματικά πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη. Αηδία» έγραψε ένας άλλος.

Ακόμα και οι οπαδοί της Σέλτικ αποδοκίμασαν την πρόκληση. «Πιστεύω πως το 90% των οπαδών της Σέλτικ ντρέπεται γι’ αυτούς που κρέμασαν τις κούκλες. Δεν ήταν απαραίτητο να φτάσουν τόσο μακριά. Ας αφήσουμε το ποδόσφαιρο να μιλήσει» πρόσθεσε ένας τρίτος.

Πράγματι, το ποδόσφαιρο μίλησε, γι’ αυτούς βέβαια που ήθελαν να ακούσουν.

Η επιστροφή των Ρέιντζερς στο Old Firm, μετά την περιπέτεια της χρεοκοπίας τους που τους οδήγησε στο χείλος της αβύσσου, δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι φίλοι τους.

Απέναντι στη μισητή Σέλτικ, με την οποία τους χωρίζουν εκτός από ποδοσφαιρικά και θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά τείχη, οι Τζερς γνώρισαν τη συντριβή με 5-1.

Ο αρχηγός τους Λι Ουάλας χαρακτήρισε την ήττα πιο ταπεινωτική και αγωνιώδη από τα τέσσερα χρόνια πορείας στην κόλαση των μικρών κατηγοριών.

Ο Ουάλας, όπως στο παρελθόν οι Μπουφόν και Ντελ Πιέρο στην περίπτωση υποβιβασμού της Γιουβέντους στην Ιταλία, έκλεισε τα αφτιά του στις Σειρήνες όταν ξεκίνησε η πτώση των Ρέιντζερς και παρέμεινε πιστός στρατιώτης, όπως ο σκωτσέζος συνονόματός του Γουίλιαμ Ουάλας που έγινε θρύλος για τους αγώνες του εναντίον των Αγγλων και ταινία από τον Μελ Γκίμπσον («Μπρέιβχαρτ»).

Στους οπαδούς των Τζερς απολογήθηκε και ο προπονητής της ομάδας Μαρκ Γουόρμπαρτον, σημειώνοντας πως το σκορ δεν λέει την πραγματική ιστορία του αγώνα.