Η 15η επέτειος της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους ήταν η πιο δύσκολη, μέχρι τώρα, στιγμή της Χίλαρι Κλίντον στην προσπάθειά της να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Δύο απανωτά επεισόδια –μια προσβλητική φράση και μια λιποθυμία –ενδέχεται, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, να επηρεάσουν τη στάση των ψηφοφόρων απέναντί της.

Χθες, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος πήρε μέρος στο ετήσιο μνημόσυνο για 2.983 θύματα της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Ομως κάποια στιγμή στη διάρκεια της τελετής δεν αισθάνθηκε καλά και αποχώρησε. Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει ότι τη στιγμή που έφθασε στο αυτοκίνητο που την περίμενε λιποθύμησε και οι άνδρες ασφαλείας της τη συγκράτησαν για να μην πέσει κάτω. Μεταφέρθηκε στο σπίτι της κόρης της Τσέλσι που βρισκόταν κοντά, απ’ όπου αποχώρησε λίγο αργότερα λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται «πολύ καλύτερα». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από το γραφείο της αναφέρεται πως η Κλίντον «ζεστάθηκε υπερβολικά». Ομως οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν πως εκείνη την ώρα η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 26 βαθμούς Κελσίου, ότι δεν τους επετράπη να την ακολουθήσουν και ότι η ανακοίνωση άργησε πολύ να εκδοθεί.

Το επεισόδιο αυτό έρχεται σε μια πολύ άσχημη στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Το θέμα της υγείας της έχει γίνει ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι κυκλοφορούν φήμες πως είναι βαριά άρρωστη και προβάλλουν βίντεο όπου φαίνεται να την πιάνει σε διάφορες προεκλογικές της ομιλίες δυνατός βήχας που δεν λέει να σταματήσει –με πιο πρόσφατο ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα. Οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονται πως η πρώην Πρώτη Κυρία πάσχει από μια βαριά ασθένεια, για την οποία δεν κάνει λόγο. Ομως μέχρι τώρα αυτό οι πολίτες το εξελάμβαναν ως θεωρία συνωμοσίας, καθώς οι γιατροί της έχουν δηλώσει επισήμως πως η υγεία της είναι πολύ καλή. Πρόσφατα βέβαια, για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο για τα e-mail του υπουργείου Εξωτερικών που έστελνε από τον προσωπικό της λογαριασμό, ισχυρίστηκε ότι είχε πάθει διάσειση έπειτα από ένα πέσιμο και δεν θυμάται καλά τι είχε συμβεί. Οι γιατροί τής είχαν βρει θρόμβο στα τέλη του 2012, για τον οποίο είχε κάνει θεραπεία.

Φυσικά, ο έντονος βήχας και η αίσθηση υπερβολικής ζέστης δεν αποτελούν αποδείξεις κάποιας σοβαρής ασθένειας, όμως όταν αυτά τα δύο συμβαίνουν μέσα στην ίδια εβδομάδα σε μια 68χρονη υποψήφια, μετατρέπουν το ζήτημα της υγείας της σε μέγα προεκλογικό θέμα. Το επιτελείο της μέχρι τώρα μπορούσε να χαρακτηρίζει αστείες τις θεωρίες των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο από σήμερα αυτό δεν θα είναι το ίδιο εύκολο, καθώς μάλιστα η λιποθυμία της σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με τόσο μεγάλη προβολή, όπως το μνημόσυνο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Πολλά ερωτήματα τίθενται επίσης για το γεγονός πως η ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας της βγήκε σχεδόν δύο ώρες μετά το περιστατικό.

58ημέρεςαπομένουν από την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου των ΗΠΑ και είναι βέβαιο ότι τα ερωτήματα για την υγεία της 68χρονης Κλίντον θα ενισχυθούν. Πληθαίνουν μάλιστα οι φωνές όσων ζητούν λεπτομέρειες για την υγεία και των δύο υποψηφίων καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είναι 70 ετών και εάν εκλεγεί θα είναι το γηραιότερο άτομο που μπαίνει στον Λευκό Οίκο.