Το βράδυ της Παρασκευής, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, αποκάλεσε τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ «αξιοθρήνητους», χάνοντας έτσι το ηθικό πλεονέκτημα που είχε έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ο οποίος συχνά επιδίδεται σε τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. «Για να γενικεύσω, με λίγα λόγια, θα μπορούσατε να εντάξετε τους μισούς από τους υποστηρικτές του Τραμπ σε αυτό που εγώ αποκαλώ “το καλάθι με τους αξιοθρήνητους”», ανέφερε η Χίλαρι. Και εξήγησε: «Τους ρατσιστές, τους σεξιστές, τους ομοφοβικούς, τους ξενοφοβικούς, τους ισλαμοφοβικούς. Επιλέξτε».

Οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Τραμπ είναι, για την πρώην υπουργό Εξωτερικών, «αδιόρθωτοι, όμως ευτυχώς αυτό δεν ισχύει για την Αμερική» πρόσθεσε. Οσον αφορά το άλλο 50% των ψηφοφόρων του νεοϋορκέζου επιχειρηματία, η Χίλαρι είπε ότι «είναι άτομα που έχουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση τους οδήγησε στην εξαθλίωση, η οικονομία τους οδήγησε στην εξαθλίωση, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνους – και εκείνοι αναζητούν απεγνωσμένα την αλλαγή».

Οι χαρακτηρισμοί της Κλίντον προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις και έτσι εκείνη το Σάββατο δήλωσε ότι λυπάται για τη φράση «αξιοθρήνητοι». «Γενίκευσα υπερβολικά και αυτό δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα. Λυπάμαι που είπα “οι μισοί”, ήταν άσχημο» παραδέχθηκε σε δελτίου Τύπου. Αν και αναγνώρισε το σφάλμα της, πάντως, επισήμανε στην ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει να καταγγέλλει τη «διχαστική και ρατσιστική ρητορική» του αντιπάλου της.