Δεκαεννέα παραστάσεις για ενηλίκους, μία για κάθε χρόνο λειτουργίας του μέχρι φέτος. Αυτές, και δύο ακόμη για παιδιά και εφήβους παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο του Νέου Κόσμου Μίλτος Σωτηριάδης, κατά την πρώτη σεζόν μετά την αποχώρηση του πατέρα του, καλλιτεχνικού διευθυντή πλέον στο Ελληνικό Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ο Μίλτος Σωτηριάδης έκανε λόγο για «θέατρο που επιμένει στις δύσκολες περιστάσεις» και προλόγισε έργα σύγχρονου ρεπερτορίου, μικρομεσαίων ομάδων και παραγωγές αριστερών – ακτιβιστικών καταβολών. Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος απέδωσε «φεστιβαλικό χαρακτήρα» στο ρεπερτόριο, χάρη στις «21 παραγωγές σε τρεις διαφορετικούς χώρους και περιοδείες που δεν σταματούν χειμώνα και καλοκαίρι», ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα σκηνοθετώντας δύο παραστάσεις. Το «Δάνειο» με τους Μιχάλη Οικονόμου και Γιάννη Σαρακατσάνη, που επαναλαμβάνεται από 5 Οκτωβρίου και συνυπογράφεται σκηνοθετικά από τον Παντελή Δεντάκη, και το «Λαμπεντούζα», το έργο του Αντερς Λουστγκάρτεν που κάνει πρεμιέρα στις 28 του ίδιου μήνα με τον Αργύρη Ξάφη και τη Χαρά-Μάτα Γιαννάτου να πρωταγωνιστούν στους δύο παράλληλους μονολόγους με φόντο το ιταλικό νησί των προσφυγικών ναυαγίων.

ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΒΑΜΠΙΡ. Η αυλαία ανοίγει με την περυσινή παράσταση «Ο μικρός Χίτλερ» σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Μιχελή και Γιώργου Χριστοδούλου (από 3/10). Την ίδια μέρα, στον κάτω χώρο κάνει πρεμιέρα «Το αριστούργημα» σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα από την ομάδα Ars Moriendi, ενώ στο δώμα θα αρχίσουν για δεύτερη σεζόν οι παραστάσεις του λαϊκού ρομάντζου «Η ωραία του Πέραν» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και την Αντιγόνη Φρυδά. Για πρώτη φορά στη σκηνή θα ανέβει η ομάδα Bleu en Haus Bleu en Bas ώστε να παίξει το «Μπλε: χωρίς ζάχαρη μόνο αλάτι παρακαλώ. Εεεετσι!» της Αννας Λεμονάκη, μιλώντας για τις κρίσεις πανικού (από 7/10). Στο δώμα επίσης ο Δημήτρης Γεωργαλάς σκηνοθετεί τον Στέλιο Δημόπουλο και τον Μιχάλη Ζαχαρία στην «Εξομολόγηση ενός βαμπίρ» που βασίζεται στο βιβλίο του Δημήτρη Τσεκούρα «Η φθορά». Μακριά από καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και οδοφράγματα η ομάδα Αδέσποτες Σκύλες θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το έργο «Το βαλς των βρώμικων δρόμων». Ο θίασος του Θεάτρου Εμπρός στήνει την παράσταση με τους δικούς του όρους, χωρίς εισιτήριο αλλά με προαιρετική συνεισφορά μέσω καπέλου, την οποία ονομάζει πολιτική στάση (από 14/10).

Στη μαρτυρία της Αγγελικής Ματθαίου βασίζεται η παράσταση – μονόλογος με κίνηση για τρία άτομα «Αγγελική» που επαναλαμβάνεται (από 11/11). Το «Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς» της ομάδας Roswitha χτίστηκε από τη Δανάη Σπηλιώτη και τον Θοδωρή Σκυφτούλη πάνω σε θραύσματα κειμένων του αντισοβιετικού εκπροσώπου της ρωσικής πρωτοπορίας Χαρμς (από 21/11).

Η «ΠΕΡΣΟΝΑ». Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα Elephas Tiliensis συνεργάζεται με το θέατρο, παρουσιάζοντας την «Περσόνα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (από 2/12) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου. Από την άλλη, η παράσταση «Μαύρη γαλήνη» βασισμένη στο αυτοβιογραφικό κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη, η οποία είχε ανέβει το 2009, επιστρέφει σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα φιλόλογο, με τον οποίο συνδεόταν φιλικά ο Θεοδωρόπουλος (από 5/12).

Αλλωστε τον τριετή κύκλο της ολοκληρώνει η μουσική παράσταση «Δανεικά παπούτσια» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Χριστίνας Μαξούρη (από 16/1/17).

Το νέο έτος θα πατήσουν τη σκηνή επίσης ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και η Ιωάννα Πηλιχού για να υποδυθούν «Το ζευγάρι της χρονιάς» του Γιάννη Ξανθόπουλου (από 16/1). Οπως και η ομάδα terre de semis που κρύβεται πίσω από το «Κορίτσι του λύκου», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν «La folle allure» (από 16/1). Ο παλιός συνεργάτης του θεάτρου Μάκης Παπαδημητρίου και ο νεότερος Γιώργος Χρυσοστόμου παίζουν και σκηνοθετούν τους εαυτούς τους στο «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς (από 19/1).

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται η παραγωγή «Τα όνειρα του Αϊνστάιν» από την ομώνυμη νουβέλα του Αλαν Λάιτμαν, χάρη στην ομάδα Omoros (από 24/2). Λογοτεχνική καταγωγή έχει και το «Ολα αυτά τα υπέροχα πράγματα» του Ντάνκαν Μακμίλαν και του Τζώνυ Ντόναχο σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Νέοι εδώ είναι και η Ιουλία Σιάμου με τη Ζωρζίνα Τζουμάκα που καθοδηγούν τους Νικόλα Αγγελή, Ελένη Ζαραφίδου, Μάνο Καρατζογιάννη στην παράσταση «Το χέρι του Γιάνος» οποία διαδραματίζεται στη σταλινική Ρωσία (από 20/1). Τέλος, σε εφήβους απευθύνεται η διασκευασμένη εκδοχή των «Νεφελών» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη (από 2/10), ενώ το Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά παρουσιάζει το «Στη χώρα του βασιλιά των κλόουν» της Συμέλας Μεσβελιάνη σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.