Στα σχολεία επιστρέφουν σήμερα περισσότεροι από 1,2 εκατ. μαθητές και ο –καλός φίλος της στήλης – Νίκος Φίλης ετοιμάζεται πυρετωδώς για να μας πείσει ότι κι εμείς, ως χώρα, «επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

Θα ανακοινώσει, πιθανότατα σήμερα, χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ θα κάνει και τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη της Εκπαίδευσης για να βεβαιωθεί ότι τα σχολεία ανοίγουν ομαλά και με τα λιγότερα δυνατά κενά. Στην τηλεδιάσκεψη ενδέχεται μάλιστα να συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός. Βέβαια την «κανονικότητα» δεν τη βλέπουν ακριβώς έτσι οι δάσκαλοι, που έχουν εξαγγείλει την πρώτη τους απεργία για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Πάντως τα σχολεία ανοίγουν όντως κανονικά, δηλαδή με αγιασμό και προσευχή, αφού όπως είπε ο Φίλης για την προσευχή, για την οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι και απαραίτητη, καμιά αλλαγή δε θα γίνει χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό.

Αλλαγές ωστόσο ετοιμάζονται –και μάλιστα πολλές –το επόμενο διάστημα. Νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά (να χαμηλώσουν τα υψηλά δίδακτρα), νέο εξεταστικό σύστημα, νέο πρόγραμμα σπουδών στην Ιστορία και πολλά ακόμα. Στόχος να διαμορφωθεί ένα σχολείο που, όπως είπε στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο Φίλης, «δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο, δε θα υπηρετεί τον άκρατο ανταγωνισμό, αλλά θα είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, συμμετοχής και συνεργασίας».

Πάντως, αν κρίνουμε από τις αλλαγές που ήδη ανακοίνωσε στα γυμνάσια με τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε τέσσερα κ.λπ., την ισότητα –στα μαθήματα τουλάχιστον –δεν τη σκέφτηκε: οι φιλόλογοι ξεκίνησαν γκρίνιες επειδή υποβαθμίζονται τα Αρχαία, ενώ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη ΝΔ μίλησε για σχολείο «της ακώλυτης προαγωγής, της αμάθειας και της χαλάρωσης» επειδή ένας μαθητής μπορεί να προάγεται με οχτάρια και στα τέσσερα πρωτεύοντα μαθήματα, φτάνει να έχει γενικό μέσο όρο δώδεκα.