Ως σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι αλλά με μάλλον περιορισμένες πιθανότητες να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, μου περιγράφουν κυβερνητικές πηγές το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο αγωγός Turkish Stream και στο ελληνικό έδαφος και από εκεί στην Ιταλία.

Σύμφωνοι, μετά τη θεαματική επαναπροσέγγιση Πούτιν – Ερντογάν το καλοκαίρι, η Αγκυρα δηλώνει πολύ «ζεστή» για το πρότζεκτ –μάλιστα λέγεται ότι έχει ήδη παραχωρήσει στην Gazprom τις πρώτες άδειες -, ενώ το θέμα τέθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησης Μεντβέντεφ, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, στον Αλέξη Τσίπρα και αναλύθηκε λεπτομερώς αργότερα ανάμεσα στον ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και τον έλληνα ομόλογό του Πάνο Σκουρλέτη.

Αλλά, απ’ ό,τι μου λένε και κυβερνητικές πηγές, «ο πήχης πρέπει να μπει χαμηλά», αφού είναι δεδομένο πως το σχέδιο θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν βλέπει με καλό μάτι την ενίσχυση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Υπό αυτή την έννοια, «η Αθήνα θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, δίχως προς το παρόν να παρεμβαίνει». Εκεί λοιπόν βρίσκεται η υπόθεση, όπως είναι σαφές και από την απάντηση Τσίπρα σε σχετική ερώτηση που του έγινε χθες: «Στον βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού».