Διακομματική στήριξη, τουλάχιστον από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έχει το Χαμόγελο του Παιδιού, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το ασήκωτο βάρος του ΕΝΦΙΑ που απειλεί ακόμη και την επιβίωσή του.

Στην έδρα του σωματείου, στο Μαρούσι, βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή πολιτικοί αρχηγοί και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, τα οποία ενημερώθηκαν από τον ιδρυτή του, Κώστα Γιαννόπουλο, για τις διαστάσεις του προβλήματος. Πρώτος ενημερώθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, η σκυτάλη πέρασε στον Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ ακολουθούσε η Φώφη Γεννηματά.

«Δώρο» στην Κεντροαριστερά

Η σύνθεση σχεδόν αναγκαστικά οδήγησε και σε συζητήσεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, αλλά μου μεταφέρουν ότι αυτό προέκυψε με ευθύνη Κουμουτσάκου. Στον εκπρόσωπο της ΝΔ, κατά την αναχώρησή του, παρέδωσαν μια τσάντα με αναμνηστικά και έντυπο υλικό για την ιστορία και τη δράση του κοινωφελούς σωματείου –για να αντιδράσει, αναστατωμένος, ο Κώστας Γιαννόπουλος: «Ωχ, ξεχάσαμε να δώσουμε την τσάντα που είχαμε ετοιμάσει για τον Σταύρο Θεοδωράκη!..».

Η αναστάτωση μεταφέρθηκε σε στελέχη και εθελοντές του σωματείου, αλλά οι πηγές μου αναφέρουν ότι ο Κουμουτσάκος προσπάθησε να βρει λύση: «Μπορείτε να παραδώσετε την τσάντα του Θεοδωράκη στη Φώφη, θα είναι ευκαιρία για να συναντηθούν. Ισως είστε και ο καταλύτης για εξελίξεις στην Κεντροαριστερά!..», συνέστησε στον αιφνιδιασμένο Γιαννόπουλο.

Δεν γνωρίζω εάν ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού σκέφθηκε την πρόταση, αλλά πληροφορούμαι ότι κρίθηκε σκόπιμο η τσάντα να φθάσει στη Σεβαστουπόλεως με άλλο τρόπο…

Η λίστα βιβλίων του Σταύρου

Πάντως εικάζω ότι αυτή η εβδομάδα που πέρασε, με τα συνεχή πυρά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, πρέπει να κούρασε και τον ίδιο τον επικεφαλής του Ποταμιού. Το εικάζω γιατί διάβασα το χθεσινό του ποστ με τίτλο «Διαβάστε γιατί χανόμαστε». Ο Σταύρος Θεοδωράκης μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους τα δέκα βιβλία που αγόρασε από το φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο, όπου πήγε το Σάββατο το βράδυ.

Κάποια από αυτά τα πήρε για τον ίδιο, άλλα για να τα χαρίσει. Δέκα, λέει, πρόλαβε, γιατί «μετά άρχισε να βροντά και να αστράφτει, οπότε πήρα τη μηχανή και έφυγα βιαστικός. Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι την άλλη Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου –και δεν προβλέπονται άλλες βροχές».

Από τη λίστα του προσωπικά πάντως ξεχώρισα έναν τίτλο γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει σε όλους τους αρχηγούς του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Η κουλτούρα του εγωισμού» των Κρίστοφερ Λας, Κορνήλιου Καστοριάδη, Ζαν Κλοντ Μισεά από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Εντάξει, δεν τους φταίει ο σύγχρονος καπιταλισμός αλλά εγώ άνετα θα έβλεπα στην περίπτωσή τους όσα έλεγε ο Λας για τον ελάχιστο εαυτό –εκείνον δηλαδή που «αδειάζει όλο και περισσότερο από κάθε περιεχόμενο, που έχει φτάσει να προσδιορίζει τους στόχους του για τη ζωή με τους πιο περιοριστικούς όρους, με όρους απλής επιβίωσης, καθημερινής επιβίωσης».