Πρωτάθλημα με νέα πρόσωπα και ανάγκη για φρέσκους πρωταγωνιστές. Η παρουσία ορισμένων εκ των παικτών που αγωνίζονται για πρώτη φορά στην ελληνική Λίγκα έδωσαν πολύ γρήγορα υποσχέσεις για όμορφες στιγμές και καταλυτική συμμετοχή στις επιτυχίες των ομάδων τους. Ποιους ξεχωρίσαμε; Σαφώς τον Πατίτο Ροντρίγκες της ΑΕΚ, ο οποίος μερικά χρόνια νωρίτερα αντιμετωπιζόταν ως ο διάδοχος του Νεϊμάρ στη Σάντος, τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ του ΠΑΟΚ, έναν επιτελικό μέσο με στοιχεία που δύσκολα συναντάς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ταρίκ Ελιουνούσι, ο οποίος αν και βρίσκεται μικρότερο διάστημα στη χώρα γρήγορα γίνεται σημείο αναφοράς για την ομάδα του.

Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Ενα «δεκάρι» παλιάς κοπής

Οταν ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ βρισκόταν στο ξεπέταγμα της καριέρας του, όλοι στην Ολλανδία μιλούσαν για έναν παίκτη ο οποίος προκαλούσε συγκρίσεις με τον σπουδαίο Γουέσλι Σνάιντερ. Τόσο μεγάλο ταλέντο θεωρείτο στην αφετηρία της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του. Το 2012, έπειτα από μια δυνατή παρουσία στη Φέγενορντ, πήρε μεταγραφή στην Τουρκία όπου αγωνίστηκε στην Καϊσέρισπορ. Κέντρισε πολλές φορές το ενδιαφέρον ομάδων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Θυμίζει δεκάρι παλιάς εποχής με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του. Εχει εξαιρετικό κοντρόλ, σουτ δύναμης και ακριβείας εντός και εκτός περιοχής, εκτελεί εξαιρετικά τα στημένα, είναι χαρακτήρας ο οποίος θα πάρει την μπάλα σε δύσκολες ζώνες και θα δημιουργήσει κάτι καλό από το τίποτα. Στην Τουρκία έπαιζε ως κλασικό δεκάρι, αφού η ομάδα στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό πάνω του και του επέτρεπε πολλές ελευθερίες στο γήπεδο. Εδωσε ένα δείγμα της αξίας του στο νικηφόρο ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα σκοράροντας το πρώτο γκολ της ομάδας και έχοντας εξαιρετική παρουσία σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό.

Πατίτο Ροντρίγκεζ

Ο αντι-Νεϊμάρ

Το καλοκαίρι του 2012, καταμεσής της μεταγραφικής περιόδου, με την Ιντεπεντιέντε πνιγμένη στα χρέη και ανήμπορη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις οφειλές της, με τη FIFA να έχει παρέμβει στην υπόθεση και να απειλεί την ομάδα της Αργεντινής με αφαίρεση βαθμών, ο σύλλογος της Λατινικής Αμερικής απέστειλε μια λίστα με τα αστέρια του σε ευρωπαϊκές ομάδες, με την υποσημείωση «διαλέξτε όποιον θέλετε και από το συνολικό ποσό της μεταγραφής θα αφαιρέσουμε το χρέος». Τότε ο Ολυμπιακός πάσχισε να φέρει τον καλύτερο εξ αυτών στην Ελλάδα, ωστόσο ο αργεντινός εξτρέμ Πατίτο Ροντρίγκεζ επελέγη εν τέλει ως ο επίδοξος διάδοχος του Νεϊμάρ που επρόκειτο να μετακομίσει στην Μπαρτσελόνα και αποκτήθηκε από τη βραζιλιάνικη Σάντος, η οποία πλειοδότησε για την αγορά του. Στα 26 χρόνια του και μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από την ομάδα του μεγάλου Πελέ, ήλθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ προκειμένου να επαναπροσδιορίσει την καριέρα του. Πήρε συμμετοχή ως βασικός στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος για την Ενωση λόγω του ότι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος τραυματίστηκε. Ο βιρτουόζος εξτρέμ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε και ήταν ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της Ενωσης στο 4-1 επί της Ξάνθης, προσφέροντας δύο εντυπωσιακές ασίστ οι οποίες κατέληξαν σε γκολ στους Αλμέιδα και Μάνταλο.

Ταρίκ Ελιουνούσι

Τώρα «ψαρεύει» στο Λιμάνι

Το παρατσούκλι του Ελιουνούσι θα μπορούσε να είναι κάλλιστα Χαμογελαστός Μετανάστης καθώς από την πρώτη στιγμή που η οικογένειά του έκανε το μεγάλο βήμα και μετακόμισε από τη γενέτειρά του την Αλ Χοσέιμα του Μαρόκου στη Νορβηγία, δεν σταμάτησε να χαμογελά.

Ηταν 12 ετών όταν οι δικοί του αποφάσισαν να μην ασχοληθούν με το ψάρεμα (βασική απασχόληση για τους περισσότερους από τους 100.000 κατοίκους της μαροκινής πόλης στο βορειότερο τμήμα των βουνών του Ριφ) και να ψάξουν μια καλύτερη τύχη.

Ο ίδιος ο Ελιουνούσι προκαλεί την τύχη του και κερδίζει συμβόλαια και εντυπώσεις, ενώ στον Πειραιά ήδη έχει κλέψει την παράσταση με τον πρόσχαρο χαρακτήρα του, κάτι που είναι έμφυτο και τον κάνει τη χαρά της ομάδας.

Ο Πάουλο Μπέντο χάρηκε ακόμα περισσότερο όταν είδε και τις ποδοσφαιρικές του δυνατότητες, παίζοντας πίσω από τον βασικό επιθετικό έβγαλε τρομερή ενέργεια και εκρηκτικότητα. Ακόμα και το τελείωμα στο παρθενικό του γκολ θύμισε φορ κλάσης, αλλά ο στόχος του είναι στο τέλος να χαμογελάνε όλοι μαζί του.