Το θέμα της υγείας τής Χίλαρι Κλίντον απειλεί να εξελιχθεί σε μέγιστη πολιτική κρίση για την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο μπαίνει στην τελική ευθεία. Αιτία, η λανθασμένη διαχείριση από το περιβάλλον της τής προχθεσινής της αδιαθεσίας καθώς και η ανακοίνωση, με μεγάλη καθυστέρηση, ότι έχει προσβληθεί από πνευμονία.

Μάλιστα, το επιτελείο της παραδέχθηκε χθες ότι θα έπρεπε να είχε χειριστεί καλύτερα το ζήτημα της υγείας της. Η αστοχία αυτή πυροδότησε ακόμα περισσότερο τις φήμες που κυκλοφορούν οι Ρεπουμπλικανοί τον τελευταίο καιρό πως η Κλίντον πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια, επειδή συχνά την πιάνει έντονος βήχας.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε ασυνήθιστη γι’ αυτόν αυτοσυγκράτηση. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο ευχήθηκε στην αντίπαλό του «περαστικά» και υποσχέθηκε να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία και για τη δική του υγεία. «Δεν χαίρομαι για την ασθένειά της» δήλωσε. «Ειλικρινά, ελπίζω να γίνει καλά σύντομα».

Η 68χρονη Κλίντον, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου της, διαγνώσθηκε με πνευμονία την περασμένη Παρασκευή, χωρίς αυτό να γίνει γνωστό. Την Κυριακή, στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, αισθάνθηκε αδιαθεσία και καθώς έφευγε εσπευσμένα φάνηκε να καταρρέει. Μεταφέρθηκε στο σπίτι της κόρης της Τσέλσι, όμως η ανακοίνωση για τα αίτια της λιποθυμίας της άργησε 90 λεπτά να εκδοθεί, γεγονός που πυροδότησε ακόμα περισσότερες φήμες. Η Κλίντον ακύρωσε ένα προγραμματισμένο διήμερο ταξίδι στην Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εμφανιζόταν στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή της Ελεν ντε Τζενέρις, θα μιλούσε σε δωρητές και θα έκανε μια σημαντική ομιλία για την οικονομία της χώρας. Οι συνεργάτες της εμφανίζουν την πνευμονία ως κάτι όχι ιδιαίτερα σοβαρό και λένε πως πολλοί από το γραφείο τους έχουν κάποια εποχική ασθένεια.

Στο θέμα της υγείας της επικεντρώθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος από τη Χίλαρι. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ιατρικών του εξετάσεων, οι οποίες είναι «θαυμάσιες», όπως είπε. Δεν παρέλειψε βέβαια και την έμμεση σύγκριση. «Εγώ βρίσκω την προεκλογική εκστρατεία συναρπαστική, αλλά καταλαβαίνω πως για εκείνη είναι μια σκληρή δοκιμασία».

Η εκπρόσωπος της Χίλαρι πάντως, αφού παραδέχθηκε ότι ο χειρισμός του θέματος δεν ήταν και ο καλύτερος, πρόσθεσε πως «για κανέναν υποψήφιο πρόεδρο δεν γνωρίζουμε τόσο πολλά όσο για την Κλίντον, ενώ αντίθετα ο Τραμπ κρύβει τα πάντα –από την υγεία του έως τις φορολογικές του δηλώσεις».

Το επεισόδιο με την υγεία της πρώην Πρώτης Κυρίας ίσως εντείνει τη δυσπιστία που φαίνεται να έχουν απέναντί της οι αμερικανοί πολίτες, έπειτα μάλιστα και από τις αποκαλύψεις για τη χρήση του προσωπικού της e-mail όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών καθώς και για το ζήτημα δωρεών ξένων κυβερνήσεων στο Ιδρυμα Κλίντον. Εχει ακόμα να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις για τη λέξη «αξιοθρήνητοι» που χρησιμοποίησε για τους ψηφοφόρους του Τραμπ.

«Για τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ασχοληθεί με θέματα που δεν κάνουν καλό στην προεκλογική της εκστρατεία» σχολίασε ο Αρι Φλάισερ, υπουργός Τύπου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. «Τα ζητήματα αφορούν την ειλικρίνεια και την υγεία της –πολιτικά, δηλαδή, ένας θανάσιμος συνδυασμός. Και επίσης, πλέον θα την παρακολουθούν στενά οι ψηφοφόροι για να δουν σημάδια για πιθανή αδιαθεσία, ένα θέμα που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ήταν σημαντικό».

Αρκετοί Δημοκρατικοί έσπευσαν να επικρίνουν τη διαχείριση του θέματος από το γραφείο της Κλίντον. «Τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν την πνευμονία. Ομως ποια είναι η θεραπεία για μια νοσηρή διάθεση ιδιωτικότητας, η οποία επανειλημμένα δημιουργεί αχρείαστα προβλήματα;» αναρωτήθηκε στο twitter ο Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα.

Μέσα σε όλα αυτά, τα γραφεία στοιχημάτων φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Η πιθανότητα νίκης της έχασε 7 ποσοστιαίες μονάδες και έπεσε στο 64%, σύμφωνα με τα γραφεία αυτά. Την ίδια ημέρα οι πιθανότητες νίκης του Ντόναλντ Τραμπ ενισχύθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 34%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό του από τις 30 Ιουλίου.