Η αναζήτηση πλούτου και εξουσίας αυξάνει συνεχώς τις ανισότητες στην κοινωνία της Ευρώπης και πλέον ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο αν δεν ωφεληθούν όλοι ισόποσα από την ενοποίηση. Αυτό τόνισε χθες σε ομιλία του στο Τρέντο της Ιταλίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για ομιλία που ήταν περισσότερο πολιτική από όσο συνήθως, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ χτύπησε ηχηρό καμπανάκι για τις ανισότητες που συνεχώς αυξάνονται και προκαλούν κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ ζήτησε ουσιαστικά περισσότερη δικαιοσύνη και καλύτερη ανακατανομή του πλούτου και προειδοποίησε ότι ο κατακερματισμός της κοινωνίας μπορεί να μην επιτρέψει την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.

Οπως σημειώνει το Reuters, την ώρα που οι χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν γονατίσει από σχεδόν μία δεκαετία μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, όλο και περισσότεροι διατυπώνουν την άποψη ότι η Γηραιά Ηπειρος έχει χάσει τα κοινωνικά ιδεώδη της και ότι ασχολείται περισσότερο με την ευημερία των αριθμών παρά με την ευημερία των ανθρώπων.

«Πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην ανακατανομή πόρων από ό,τι στην ενοποίηση. Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουμε σημαντική πρόοδο όσον αφορά το άνοιγμα των αγορών και τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη αν δεν ακούσουμε αυτά που ζητούν όσοι έχουν μείνει πίσω, σε μια κοινωνία η οποία έχει χτιστεί πάνω στο κυνήγι του πλούτου και της ισχύος» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Ντράγκι.

«Οι πρόσφατες συζητήσεις για φορολογική δικαιοσύνη και για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ασφάλισης κατά της ανεργίας μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή» προσέθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέστη σοκ από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ και τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να χαράξουν νέα πορεία και να αλλάξουν την εικόνα που παρουσιάζουν οι Βρυξέλλες, δηλαδή ότι η ευρωπαϊκή ελίτ δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των πολλών.