Η παγκόσμια ζήτηση για μαύρο χρυσό μειώνεται, την ώρα που η παραγωγή συνεχίζεται ακάθεκτη. Πρόκειται για συνταγή που θα διατηρήσει την υπάρχουσα υπερπροσφορά πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ).

Μπορεί η ΙΕΑ να μην το αναφέρει ξεκάθαρα, αλλά η τάση αυτή ουσιαστικά αναμένεται να εξακολουθήσει να δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Η νέα πρόβλεψη από την ΙΕΑ προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς μόλις πριν από έναν μήνα η υπηρεσία είχε αναφέρει ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου αρχίζει να εκλείπει. Οι εκθέσεις της ΙΕΑ παρακολουθούνται στενά από την αγορά για τη διαμόρφωση τάσεων στην ενέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι η ΙΕΑ παρέχει μεταξύ άλλων συμβουλευτικές υπηρεσίες στις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο.

Πριν από λίγες ημέρες, έκπληξη είχε προκαλέσει στις αγορές και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι η παραγωγή των χωρών που δεν συμμετέχουν στο καρτέλ εξακολουθεί να παραμένει πιο ισχυρή από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΕΑ οι τιμές κατέγραψαν νέα υποχώρηση. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate υποχώρησαν έως 2,7% ή κατά 1,25 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 45,05 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent υποχώρησαν έως 2% φτάνοντας τα 47,50 δολάρια την ημέρα.

Η ΙΕΑ μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2017 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, στα 97,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ΙΕΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις και για τη ζήτηση μαύρου χρυσού φέτος, η οποία αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλότερη από το αναμενόμενο αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από την Ασία. Στην Κίνα, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει προσωρινά ορισμένα βιομηχανικά κέντρα μείωσε τη ζήτηση τον περασμένο μήνα.