Επιβεβαιώνοντας πως και στη λογοτεχνία ο Δαβίδ μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ, η βραχεία λίστα των υποψηφίων για το φετινό βραβείο Man Booker, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, είχε τις εκπλήξεις της. Η ιστορία ενός φόνου σε μια μικρή αγροτική κοινότητα του 19ου αιώνα που εμπνεύστηκε ο Σκωτσέζος Γκράεμ Μακρί Μπάρνετ «έκλεψε» μια θέση στην τελική εξάδα του περίβλεπτου λογοτεχνικού θεσμού από γνωστούς συγγραφέας που δεν προκρίθηκαν. Οπως ο βραβευμένος με Νομπέλ Τζον Μ. Κούτσι, η Σκωτσέζα Α.Λ. Κένεντι ή η Ελίζαμπεθ Στράουτ που έχει κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ.

Το «His bloody project» του Μπάρνετ κυκλοφόρησε από τον μικρό σκωτσέζικο εκδοτικό οίκο Saraband, δεν είναι ωστόσο το μοναδικό έργο χωρίς βαριές περγαμηνές που επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή με επικεφαλής την Αμάντα Φόρμαν. Εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία του ψυχολογικού θρίλερ «Eileen», το παρθενικό κείμενο της 35χρονης Αμερικανίδας Οτίσα Μοσφέγκ, της νεότερης δημιουργού στη λίστα.

Το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών που συνοδεύει τη διάκριση διεκδικεί επίσης ο Πολ Μπέιτι με το «The sellout» («Ο πουλημένος»), µια δηκτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αµερικής (θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας τους επόμενους μήνες από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Νίκου Α. Μάντη). Από την άλλη, η Αμερικανίδα Ντέμπορα Λέβι, η οποία είχε περάσει στην τελική φάση του βραβείου και το 2012 για το «Swimming home», τώρα συμμετέχει εκ νέου με το «Hot milk», μια μελέτη για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τον δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη.

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Η σύντομη λίστα σε σχέση με τα 155 έργα που αρχικά δήλωσαν συμμετοχή ολοκληρώνεται με το «All that man is» του Καναδού Ντέιβιντ Σαλέι, με πρωταγωνιστές εννιά άνδρες που ζουν μακριά από το σπίτι τους. Και το «Do not say we have nothing» της συμπατριώτισσάς του Μαντλίν Θιέν, του οποίου η πλοκή στήνεται πάνω στην πρόσκληση για φιλοξενία που απευθύνουν μια μητέρα με την κόρη της σε μια νεαρή γυναίκα η οποία δραπέτευσε από την Κίνα και στις διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν.

Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου, βραβεύοντας το καλύτερο βιβλίο που κυκλοφόρησε γραμμένο στα αγγλικά και μπήκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων της Βρετανίας από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.