Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Οι συλλογές του απλώνονται σε έξι κτίρια και ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια έργα τέχνης. Το δε όνομά του έχει ελληνικές ρίζες καθώς προέρχεται από τη λέξη «ερημητήριο». Και είναι εκείνο – το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης – που στέλνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 160 από τους πολύτιμους θησαυρούς του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας – Ρωσίας.

Πίνακες με την υπογραφή σπουδαίων ζωγράφων όπως τα έργα «Πέτρος και Παύλος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, «Αφροδίτη και Αδωνις» του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, «Εσθήρ εναντίον Ασουήρου» του Νικολά Πουσέν, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο με την Αγία Ιουστίνη» του Λορέντζο Λότο – συνολικά 34 ελαιογραφίες και τρεις ακουαρέλες –, γλυπτά κορυφαίων δημιουργών όπως το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Ερωτα και της Ψυχής αποδοσμένο τόσο από τον Αντόνιο Κανόβα όσο και από τον Ογκίστ Ροντέν – συνολικά εννέα γλυπτά –, 114 έργα εφαρμοσμένων τεχνών, όπως και σπάνια κομμάτια τόσο της αρχαίας σκυθικής τέχνης – αγγεία και κοσμήματα – όσο και της ινδικής, αλλά και πολύτιμα κοσμήματα της ελληνορωμαϊκής αισθητικής που βρέθηκαν σε ρωσικά εδάφη και αναδεικνύουν τις σχέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο χώρες από την αρχαιότητα. Ολα αυτά, μεταξύ άλλων, υπόσχονται να «εικονογραφήσουν την Ιστορία από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 20ό αι.», όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο και γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση της έκθεσης, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο υπό τον τίτλο «The State Hermitage Museum: Gateway to History» έρχεται ως αντιστάθμισμα εκείνης που η Ελλάδα διοργάνωσε στο Ερμιτάζ (ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου) με έργα βυζαντινής τέχνης – τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, φορητές ξύλινες εικόνες, χειρόγραφα με μοναδική διακόσμηση, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, αντικείμενα μικροτεχνίας – από 22 δημόσια μουσεία και εκκλησιαστικές συλλογές της Ελλάδας και η οποία εμπλουτίστηκε με εκθέματα από το Ερμιτάζ αλλά και την αποστολή μιας αρχαϊκής Κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης.

«ΔΑΝΕΙΑ» ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. Η Ελλάδα όμως ανοίγει πολιτιστικούς λογαριασμούς και με τη Μόσχα, καθώς στέλνει 21 έργα βυζαντινής τέχνης (από τα Βυζαντινά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη και μια ιδιωτική συλλογή) στη σημαντικότερη πινακοθήκη ρωσικής τέχνης παγκοσμίως, την Τρετιακόφ της Μόσχας, ενώ η πινακοθήκη στέλνει μέσα στον Σεπτέμβριο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 20 από τις ωραιότερες και σημαντικότερες εικόνες των συλλογών της έως το τέλος Αυγούστου 2017, ανάμεσά τους σπάνια έργα που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 18ο αι. και φέρουν υπογραφές δημιουργών όπως του Θεοφάνη του Ελληνα και του κορυφαίου Ρώσου Συμεών Ουσακόφ.

INFO

«The State Hermitage Museum: Gateway to History», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από 2 Νοεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου