Ακούγεται απλό. Η ΝΔ λέει ότι θα καταργήσει τον νόμο Παππά για να δώσει περισσότερες άδειες, χωρίς να ανακαλέσει τις τέσσερις που έδωσε ο Παππάς. Περισσότερες άδειες σημαίνει ότι αυτομάτως μειώνεται η αξία του ολιγοπωλιακού δικαιώματος εκπομπής που αγόρασαν οι τέσσερις. Αρα το Δημόσιο θα χρειαστεί να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Σωστό; Ως νομικό σενάριο φαίνεται σωστό. Πολιτικά όμως η άποψη που εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας για επιστροφή χρημάτων στους πλειοδότες όπλισε την αντεπίθεση του Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Η ΝΔ προσπάθησε και ξαναπροσπάθησε να καδράρει ως προσωπικές τις απόψεις του πρώην υπουργού, χωρίς ο ίδιος να πτοηθεί. Υπερασπίζεται, λένε, την αυτονόητη νομική κατάληξη της επίσημης θέσης της ΝΔ. Πολιτικά, όμως, κατηγορείται ότι λειτούργησε σαν τον ήρωα του ανεκδότου με τον γρύλο. Βιάστηκε να προδικάσει δημοσίως ένα τέλος που –για να το πει κανείς κομψά –δεν αντηχεί ως εύκολα υπερασπίσιμο στα παρόντα πολιτικά συμφραζόμενα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα συμφραζόμενα εξακολουθεί να τα υπαγορεύει η μιντιοφαγική ρητορική της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας ξέρει ότι το σύνθημα «τα πήρα από τους καναλάρχες» ακούγεται σαν μουσική στα αφτιά ενός μέρους του εκλογικού σώματος που υπερβαίνει το βεληνεκές της τωρινής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστρόφως, το «θα τους δώσουμε πίσω τα λεφτά» του Δένδια το υποδέχονται ασμένως μόνο εκείνοι που ενέδωσαν στη μεθόδευση του Παππά. Εκείνοι που, οιμώζοντας, ακούμπησαν στην «τσόχα» του διαγωνισμού ποσά εξωπραγματικά ακόμη και για μια κλειστή αγορά των τεσσάρων.

Πάντως προτού ο λεγκαλισμός του Δένδια θολώσει το στίγμα της ΝΔ, το ίδιο το κόμμα είχε στραμπουλίξει τη γραμμή του με δικολαβίστικους γρύλους. Ενώ αρχικώς επέμενε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, βιάστηκε να διαμηνύσει τι θα πράξει αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει διαφορετικά. Χωρίς να περιμένει το ΣτΕ, η ΝΔ είχε δώσει έτσι την εντύπωση ότι επειγόταν να καθησυχάσει τους νέους αδειούχους ότι θα διατηρήσει τα φρέσκα κεκτημένα τους.

Η δυσκολία της ΝΔ είναι ότι το δικαιοπολιτικό επιχείρημα περί νόθευσης του πλουραλισμού, όπως και το οικονομικό περί στρέβλωσης της τηλεοπτικής αγοράς, δεν γειώνεται εύκολα στο μεγάλο ακροατήριο, που έχει διαπαιδαγωγηθεί επί τρεις δεκαετίες στη δαιμονοποίηση των Μέσων. Η αξιωματική αντιπολίτευση φοβήθηκε τη δοσολογία της αντίθεσής της προς τον νόμο Παππά, γιατί δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι ως παλαιό, συστημικό κόμμα συνηγορεί υπέρ του παλαιού status quo.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο κίνδυνος τελικώς δεν απεφεύχθη. Δοκιμάζοντας όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου, η ΝΔ βρέθηκε εκτεθειμένη στην πολεμική του Τσίπρα. Μέχρι στιγμής την πιο αποδοτική αντιπολίτευση στον διαγωνισμό την έχει κάνει ο κουμπάρος του Καλογρίτσα.