Σκοτώνοντας τον αγγελιαφόρο –στο facebook. Αγγελιαφόρος είναι η δημοσιογράφος που ρώτησε τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ πώς δικαιολογούνται οι απολύσεις εργαζομένων σε σταθμούς που δεν παίρνουν άδεια. Την ηθική της εξόντωση ανέλαβε ο γνωστός αναπληρωτής υπουργός που θεωρεί ότι ανανεώνει τα διαπιστευτήρια στο σύστημα εξουσίας του Μαξίμου κάνοντας διαρκές bullying στα ΜΜΕ και τους ανθρώπους τους.

Φθάσαμε λοιπόν εκεί. Να θεωρείται μια φωτογραφία ενός δημοσιογράφου με πολιτικό της άλλης πλευράς τεκμήριο ενοχής για απόψεις του που δεν εξυπηρετούν την κυβέρνηση. Φωτογραφία δημοσιοποιημένη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο που στο Διαδίκτυο δεν χρειάζεται άδεια της κυβέρνησης για να αναρτήσει κανείς σχόλια και έτσι, πολύ γρήγορα, αναρτήθηκαν παλαιότερες φωτογραφίες της δημοσιογράφου με αυτόν στον οποίο έκανε την ερώτηση στη ΔΕΘ –τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για πολιτική κατάντια. Και όχι μόνο γιατί ο αναπληρωτής υπουργός έφυγε χθες από την πίσω πόρτα της Βουλής για να αποφύγει τους δημοσιογράφους. Αλλά γιατί οι κυβερνώντες έχουν εγκλωβιστεί οι ίδιοι –και έχουν εγκλωβίσει μαζί τη δημόσια ζωή –σε μια οργουελική λογική. Απολύθηκαν άλλοι; Τότε κακώς διαμαρτύρεσαι γιατί θα απολυθείς εσύ. Βγήκες φωτογραφία με κάποιον; Αρα είσαι δικός του. Κάτι, φυσικά, που ισχύει και από την ανάποδη: αλίμονο σε όποιον ή όποια δεν έχει φωτογραφιστεί με τον Τσίπρα ή τη Γεροβασίλη. Η επαγγελματική αξιοπιστία περνάει από μια selfie με την εξουσία.

Είναι βέβαιο ότι οι κυβερνώντες θα πατήσουν γκάζι στον κατήφορο. Αυτή είναι, άλλωστε, η κινητήριος ορμή τους –η ροπή προς την άβυσσο. Παράγουν σκοτεινιά, μισαλλοδοξία, φτώχεια και ψέμα –αν και όχι πάντοτε με την ίδια σειρά.