Η «χτύπα σαν άντρας» Γραμματεία Ισότητας της κυβέρνησης δεν βρήκε τίποτε το επιλήψιμο στον όρο «θεραπαινίδα» που προσήψε ο «πολλά βαρύς και όχι» υπουργός Πολάκης στη δημοσιογράφο του Alpha, μόνο και μόνο επειδή την «είπε» κανονικά στον αριστερό πρόεδρο Αλέξη, στη ΔΕΘ.

«Πρόκειται για πολιτικό σχολιασμό, δεν έχει καμία σχέση με την ισότητα ή με τον σεξισμό», είπε μια κυρία Φωτεινή Κούβελα, σε δηλώσεις της στον Bήμα FM, γενική γραμματέας Ισότητας παρακαλώ.

Οφείλω να συμφωνήσω μαζί της. Γιατί η ισότητα των δυο φύλων στην Ελλάδα είναι σαν το λαστιχάκι στο βρακί της κυρίας Κούβελα, και της κάθε κυρίας Κούβελα, αυτής της κυβέρνησης: ανοίγει και κλείνει σύμφωνα με ό,τι είναι υποχρεωμένο να καλύψει! Μόνο που εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύσκολα να καλύψει οτιδήποτε. Και αυτό που λέω το δηλώνω καθαρά, και, για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση, είναι «πολιτικός σχολιασμός» και «δεν έχει καμία σχέση με την ισότητα ή με τον σεξισμό». Συνεννοηθήκαμε;

Αρλεκίνοι

Το ελπίζω. Διότι η κυρία Κούβελα και οι περί αυτήν της Γραμματείας επιτέθηκαν μεν στην lady Angela (δεν θα επεξηγήσω τίποτε επ’ αυτού) για το «χτύπα σαν άντρας» το Πάσχα, επειδή παρέβη νόμους και διατάξεις που προστατεύουν την ισότητα, αλλά τώρα ύστερα από διήμερη συζήτηση μεταξύ τους (το λαστιχάκι στο βρακί που λέγαμε) απεφάνθησαν ότι ο «πολλά βαρύς και όχι» κυρ Πολάκης δεν υπέπεσε σε καμία παράβαση, κι ας την αποκάλεσε την άλλη υπηρέτρια, κατά την επιεικέστερη ερμηνεία της λέξης «θεραπαινίς» στα νέα ελληνικά.

Εκτός πια κι αν του αναγνώρισαν «ελευθεριότητα» λόγου, πράγμα το οποίο κακώς δεν ανακοινώνουν, να τελειώνουμε. Αυτή την «ελευθεριότητα» που διέθεταν οι πρωταγωνιστές, ας πούμε, του Αριστοφάνη –και διεκδικεί στα καθ’ ημάς ο γνωστός (τσου ρε) Λάκης Λαζόπουλος για να βρίζει ανεμπόδιστα.

Επειδή ακριβώς οι δούλοι/υπηρέτες στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, για παράδειγμα (δίνω επιχειρήματα αυτή τη στιγμή στην κυρία Κούβελα, αν γίνομαι αντιληπτός…), έλεγαν δημοσίως και ενώπιον ακροατηρίου όσα το αφεντικό τους δεν μπορούσε να εκστομίσει. Ητοι, να βρίσει, να συκοφαντήσει, να κατηγορήσει, να σχολιάσει, να χυδαιολογήσει. Και την πρακτική αυτή του μεγάλου αθηναίου σατιρικού ποιητή ακολούθησαν στον Μεσαίωνα και οι συγγραφείς της Κομέντια ντελ άρτε (Comedia del’ Arte, όπως λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο, εμείς οι άνθρωποι της Τέχνης).

Ο Αρλεκίνος, λόγου χάρη, ήταν ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της ιταλικής Κομέντια ντελ άρτε. Πρόγονοί του θεωρούνται οι δούλοι του Αριστοφάνη, αλλά και άλλων σατιρικών ποιητών όπως του Πλαύτου και του Τερέντιου. Πρόγονοί του θεωρούνται επίσης οι μίμοι και οι ακροβάτες που ζούσαν στα βυζαντινά παλάτια και αγωνίζονταν να διασκεδάσουν με τα καμώματά τους τον αυτοκράτορα όταν εκείνος ήταν στις κακές του.

Ο Αρλεκίνος, λοιπόν, δημιουργήθηκε κατά τον 16ο αιώνα στη Γαλλία. Στα έργα υπηρετεί συνήθως τον Πανταλόνε, τον Ντοτόρε, αλλά και τον Καπιτάνο, ενώ έχει και γυναικείο ανάλογο και αρκετές φορές συμπρωταγωνίστριά του επί σκηνής την Κολομπίνα!

Τούτων δοθέντων, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γιατί όλοι, του Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου, παρακολουθούν χαρούμενοι αυτόν τον κυρ Πολάκη να υποδύεται ρόλους βγαλμένους κατευθείαν από τις μεγάλες κωμωδίες της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα…

Φρικαλεότητες

Αναφέρθηκα προηγουμένως στον (τσου ρε) Λάκη, αγαπημένο πελάτη της στήλης, και δεν μπορώ να αφήσω να περάσει έτσι το «με πήραν τα δάκρυα» κείμενο που ανήρτησε χθες σχετικά με τα όσα συνέβησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες –τον οποίο φυσικά εκθειάζει.

Τα καυτά του δάκρυα αφορούν την τύχη του Alpha, και έχει τους λόγους του που τα χύνει, ο ηθοποιός!

Είχε δώσει πολλές υποσχέσεις στον κύριο Δημήτρη (Κοντομηνά) και κάπως έπρεπε να δικαιολογηθεί γι’ αυτές τώρα που αποδείχθηκαν μια παραφουσκωμένη φούσκα, την οποία μεθοδικά και επί μήνες φούσκωνε σχετικά με το «τι καλά παιδιά» είναι οι φίλοι του, ο Αλέξης με τον Νίκο, με τους οποίους συναντιέται μέρα παρά μέρα τουλάχιστον.

Αλλά επειδή το «χούι» που λέμε (και λένε και στο χωριό του στη Λάρισα) βγαίνει τελευταίο από τον άνθρωπο, ο μεγάλος ηθοποιός είπε να την πέσει και στους δημοσιογράφους –μήπως και τον παρεξηγήσουν ο Αλέξης με τον Νίκο για το κείμενο που αναγκάστηκε να δημοσιεύσει. Και τι λέει το πικραμένο μου αγόρι; Τα ακόλουθα (χολερικά):

«Σε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και της εξαθλίωσης της χώρας έκλεισαν επιχειρήσεις, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και οι δημοσιογράφοι στο σύνολό τους συγκάλυπταν τις κυβερνήσεις, τα έβρισκαν όλα φυσιολογικά και όλα καλώς καμωμένα βαφτίζοντας τις απολύσεις ως μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές των μισθών και συντάξεων ως αναγκαίες θυσίες για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να έρθει η ανάπτυξη. Το τι έχει συμβεί το ξέρουμε. Το πώς το αναλύει ο καθένας αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Η ανάπτυξη δεν ήρθε και οι περικοπές συνεχίζονται. Αλλά τουλάχιστον νιώθω πως πάρα πολλοί δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται τώρα που οι ίδιοι χάνουν τις δουλειές τους τη φρικαλεότητα των δικών τους λόγων για όλους όσους αυτά τα χρόνια χάναν τις δουλειές τους».

Για τη «φρικαλεότητα» των δικών του λόγων, προφανώς, θα μας μιλήσει με κάποια άλλη ευκαιρία…

Πάλι απ’ την αρχή

Και ύστερα από όλα αυτά, θέλω να εκμυστηρευθώ τη βαθιά λύπη που με κατέλαβε χθες, λαμβάνοντας κυβερνητικό e-mail τριών αράδων όλων κι όλων, με το οποίο ο Πρωθυπουργός Τσίπρας ανακοίνωνε ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του φιλόδοξου και πασίγνωστου περιηγητή κομμάτων (τα έχει γυρίσει σχεδόν όλα μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια) Οδυσσέα Βουδούρη. Το παλικάρι αυτό, που το έφερε στη ζωή μας ο Γιώργος (άλλη μια μεγάλη επιτυχία του πρώην πρωθυπουργού…), είχε βρει στοργή τελευταία στην φιλόξενη αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Τσίπρας τον είχε επιβραβεύσει με μια Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής (εγώ πρώτη υποδοχή είχα ακούσει ότι υπάρχει στο βόλεϊ, αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ, όλα μπορείς να τα δεις).

Κάποια στιγμή την είδε και υποψήφιος υπουργός –είχε κάτι προβλήματα υγείας ο Μουζάλας και το ένιωθε στο τσεπάκι του το υπουργείο. Αλλά ο Μουζάλας, σκληρό καρύδι (επιβίωσε από τη βιτριολική επίθεση Καμμένου, θα τον κατέβαλλε μια υπερκόπωση; Δεν είμαστε καλά), είπε να το κρατήσει το υπουργείο, και ο άλλος άρχισε τη μουρμούρα, που δεν του δίνει αρμοδιότητες ο Μουζάλας, και τέτοια. Μετά κυκλοφόρησε και κάτι περίεργα ότι για τους πρόσφυγες πληρώνουμε πολλά εμείς, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι λιγότερα –τουτέστιν, γίνεται πάρτι κανονικό και, προφανώς, κάποιοι κονομάνε. Οπότε, τι να σου κάνει και ο Τσίπρας, ο αδιαμφισβήτητος μαχητής της διαφθοράς και της διαπλοκής, του έδειξε την πόρτα της εξόδου του φιλόδοξου Οδυσσέα.

Φτου γαμώτο. Και τώρα, τι θα κάνει; Εισηγούμαι να το πάρει πάλι από την αρχή, κάνοντας καμιά βόλτα από ΚΙΔΗΣΟ –εκεί είναι ο Γιώργος. Γνωρίζονται…

Βόλτες

Ο πρόεδρος Κυριάκος βγάζει από αύριο τους βουλευτές του βόλτα από Λάρισα και πάνω, για να του έρθουν το Σάββατο Θεσσαλονίκη να του πουν τις εντυπώσεις τους. Ολους, πλην Ντόρας. Η Ντόρα, η μικρή εξερευνήτρια, βρίσκεται Βερολίνο για να μιλήσει σε ημερίδα που οργανώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU-CSU του γερμανικού Κοινοβουλίου με θέμα: «Προστασία και προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας των πεποιθήσεων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ποιο είναι το μυστικό; Οτι την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και, άρα, η Ντόρα, που τα μιλάει τα γερμανικά άπταιστα, θα ‘χει την ευκαιρία να της πει δυο λόγια για το πόσο ωραία περνάμε στην Ελλάδα με τον φίλο (τής Ανγκελα) Αλέξη…