Ούτε μια μέρα δεν πέρασε από τις δηλώσεις Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι στο θέμα της ρύθμισης του χρέους βρισκόμαστε «πιο κοντά από ποτέ» και έσπευσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποκαλύψει στο πρακτορείο ΜΝΙ ότι δεν αναμένεται να υπάρξει λύση πριν από τις γερμανικές εκλογές. Δηλαδή, έπειτα από ένα χρόνο. Αυτό κι αν είναι κοντά…

Μάλιστα, ο αξιωματούχος έσπευσε να προσθέσει ότι τις ανησυχίες του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, δείχνει να απομακρύνεται και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γιατί είναι δεδομένο ότι αν δεν βρίσκει το χρέος βιώσιμο η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Με τα δεδομένα αυτά, ο αξιωματούχος βλέπει ότι είναι πιθανό να παραμείνει το Ταμείο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, δηλαδή περίπου όπως είναι σήμερα, ώς τις γερμανικές εκλογές.

Χωρίς συμφωνία με την Ευρώπη για τα επόμενα βήματα, είπε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Με δυο λόγια, ο εν λόγω αξιωματούχος αποδόμησε χθες όλο το σχέδιο Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Εμείς, πάντως, σας είχαμε προειδοποιήσει καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (3/9/2016) είχε πει ότι η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.