Οταν σε μια παρουσίαση βιβλίου δίνουν το «παρών» ένας πρώην πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας επικεφαλής κόμματος, πρώην υπουργοί αλλά και αρκετοί βουλευτές, τότε αυτόματα αυτή μετατρέπεται σε πολιτικό γεγονός. Ταυτόχρονα αυτό σημαίνει πως οι παρευρισκόμενοι δίνουν αξία στον συγγραφέα και το πόνημά του. Αυτό συνέβη χθες το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Δράσης Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση: ελεύθερη επιλογή ή μία γάτα που γαβγίζει» (εκδόσεις Athens Review of Books) στο αμφιθέατρο του 9,84.

Στο πάνελ των παρουσιαστών του βιβλίου ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης –που συνοδευόταν μάλιστα και από τους δύο αντιπροέδρους του Αδωνη Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στο αμφιθέατρο ήταν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη και αρκετοί νεοδημοκράτες –και η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Στις πρώτες σειρές βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και στα πιο… ορεινά της αίθουσας έδωσε το «παρών» σχεδόν Το μισό Ποτάμι: ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς, Ιάσονας Φωτήλας.

Αυτή η μαζική κάθοδος ποταμικών στελεχών σε μια εκδήλωση με μπόλικα ηγετικά στελέχη της ΝΔ και της Δράσης ίσως να δίνει πάτημα σε όσους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης φλερτάρει όλο και πιο έντονα με τη Δεξιά και γι’ αυτό ο γάμος του με την Κεντροαριστερά ολοένα και αναβάλλεται. Βέβαια οι ποταμικοί έχουν μία δικαιολογία: ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν υποψήφιος με Το Ποτάμι το 2015.

Κατά τα άλλα, όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον Τάσο Αβραντίνη, ο οποίος στην ομιλία του άνοιξε πολλά θέματα, όπως αυτό της ελεύθερης επιλογής σχολείου ή της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότρυνε το κοινό να διαβάσει το βιβλίο λέγοντας πως «αποτελεί μια φρέσκια πνοή στον αφυδατωμένο διάλογο για την παιδεία». Και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ θα εντάξει στο πρόγραμμά της αρκετές προτάσεις του συγγραφέα. Ο Μητσοτάκης είπε ακόμη πως ο Αβραντίνης αναφέρεται και στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, προσθέτοντας πως «πρέπει να σπάσουμε το ιερό ταμπού του άρθρου 16».

Η Αννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της χαρακτήρισε το πόνημα του Αβραντίνη ως βιβλίο που πηγαίνει «πέρα από τα δόγματα και τα τείχη στα οποία εγκλωβίστηκε η Ελλάδα». Οπως είπε, «ο Αβραντίνης ασχολείται με την ελεύθερη επιλογή σχολείου, την ελεύθερη επιλογή διαμόρφωσης τύπου σχολείου, τη χρήση του πολλαπλού βιβλίου. Προτάσεις», σημείωσε, «που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες με εντελώς διαφορετικά συστήματα».

Τέλος, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης που έκλεισε τις τοποθετήσεις είπε πως «ο Αβραντίνης με τις προτάσεις του έχει αυτή την καθαρή σκέψη που χρειάζεται η εκπαίδευση για να πάει μπροστά». Και συμπλήρωσε πως η μόνη μας ελπίδα είναι να αλλάξει η κυβέρνηση, «να γίνουν σύντομα εκλογές», με τον Κυριάκο δίπλα να κουνάει το κεφάλι του επιδοκιμαστικά.