Σήμερα έχω να σας ενημερώσω ότι ο –καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης πήρε… άριστα 20 επειδή κατόρθωσε να ανοίξει χθες τα σχολεία χωρίς πολλά κενά!

Από ποιον; Από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προκειμένου να δείξει πόσο νοιάζεται για την Παιδεία, αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Θάσο για την καταστροφική φωτιά –που ματαίωσε την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά για τον αγιασμό σε νέο σχολείο –επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι και παρέστη σε τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Φίλη και τους περιφερειακούς διευθυντές της εκπαίδευσης.

Οπως έγκαιρα σας είχα ενημερώσει από χθες, τόσο ο Φίλης όσο και ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επιχείρησης «επιστροφή στην κανονικότητα» προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πείσουν ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.

Επεσε σε απεργία

Αφού περίμενε λοιπόν να καταλαγιάσει η ένταση στην είσοδο του υπουργείου λόγω απεργίας των υπαλλήλων του, ο Αλέξης μπήκε στην αίθουσα της τηλεδιάσκεψης όπου οι περιφερειακοί διευθυντές παρουσίασαν στοιχεία, σημειώνοντας ότι τα σχολεία σε όλη τη χώρα άνοιξαν χωρίς προβλήματα με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα σχολεία της Θάσου, που θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα λόγω της πυρκαγιάς.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στο γεγονός ότι Ειδικά Σχολεία έκαναν αγιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ο μεγάλος αριθμός προσλήψεων των αναπληρωτών συντέλεσε στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων ακόμα και μικρών νησιών όπως οι Λειψοί, οι Αρκιοί, η Γαύδος, το Καστελλόριζο. Ακόμα και σχολεία με μόνο έναν μαθητή, όπως το νηπιαγωγείο στο Σίγρι της Λέσβου και της Θύμαινας, λειτούργησαν κανονικά.

Ο Πρωθυπουργός ρώτησε μάλιστα για απομακρυσμένα σχολεία όπως αυτά της Βοβούσας Ιωαννίνων και της Ερεικούσσας, το νησάκι κοντά στην Κέρκυρα, και χάρηκε ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκε ότι ακόμη και εκεί είχαν φτάσει οι εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό και «βαθμολόγησε» με άριστα 20 τον Φίλη. Ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα για ημέρα χαράς στα σχολεία και επιστροφή στο σχολείο της ισότητας και της ποιότητας.

Βέβαια, αν και η αλήθεια είναι ότι φέτος τα κενά όντως είναι αισθητά λιγότερα από άλλες χρονιές, το «συννεφάκι» Φίλη δεν είναι πράγματι τόσο ρόδινο. Οπως λένε οι εκπαιδευτικοί, ώς τώρα έχουν κάπου 8.000-9.000 προσλήψεις αναπληρωτών ενώ χρειάζονται πάνω από 23.000, άρα πώς έχουν καλυφθεί όλα τα κενά; Αυτό που έκανε ο υπουργός, εκτός από το να πετσοκόψει ώρες ώστε να εξοικονομήσει θέσεις, ήταν να καλύψει το κανονικό πρόγραμμα των σχολείων ώστε να μπορεί να πανηγυρίζει. Τα Ολοήμερα και οι ειδικότητες όμως έχουν προβλήματα.

Επίσης να σας ενημερώσω ότι ο Φίλης, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αντιπαράθεση με τα ιδιωτικά σχολεία, έστειλε τον υφυπουργό Θεοδόση Πελεγρίνη στον αγιασμό ιδιωτικού σχολείου.

Ο Προκόπης και η αριστεία

Και βέβαια, ως είθισται, πολιτικοί αρχηγοί και πολιτειακοί παράγοντες επισκέφθηκαν χθες κάποιο σχολείο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μάλιστα, που μετέβη για τον αγιασμό στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, παρότρυνε τους μαθητές να επιδιώκουν την αριστεία. Πού να ήξερε ότι λίγο αργότερα θα την επιτύγχανε ο Φίλης, με «βαθμολογητή» τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα