Στα βαθιά μπαίνει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα δεδομένου ότι σήμερα αγγίζει το καυτό θέμα των αλλαγών στα εργασιακά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντώνται με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο αφού ήδη χθες είχαν μία πρώτη επαφή για τα ενεργειακά με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προϊδέασε πως στόχος είναι το 51% των ενεργειακών ΔΕΚΟ να παραμείνει στο Δημόσιο. Με Τσακαλώτο και Σταθάκη συζήτησαν για το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τη στελέχωση της εταιρείας συμμετοχής η οποία θα εποπτεύει τις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν σ’ αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό ραντεβού για τα εργασιακά θα είναι περισσότερο διερευνητικό καθώς η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να αρχίσει διαπραγμάτευση προτού παραδοθεί και στις δύο πλευρές το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που έχει συσταθεί με τη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών. Τα επίμαχα θέματα είναι τρία και σχετίζονται με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Οι πληροφορίες εμφανίζουν την επιτροπή να προτείνει ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, επομένως το υπουργείο Εργασίας έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την παράδοση του πορίσματος προτού η διαπραγμάτευση περάσει στα θέματα ουσίας. Οσο για τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει η συζήτηση να παραταθεί ώσπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει για το θέμα –μέσα στον Οκτώβριο –κάτι που θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να υπακούσει σε μια ευρωπαϊκή επιταγή και όχι να προβεί σε μια υποχώρηση έναντι των τροϊκανών.

Εκ παραλλήλου, το Μαξίμου προετοιμάζει εντατικά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου γίνεται ήδη προσπάθεια να υπάρξουν επαφές με αντικείμενο το ζήτημα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος και η απομείωσή του σκοντάφτουν στην κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα και ευελπιστεί ότι στο τέλος θα επιτύχει τη συζήτηση για την αντιμετώπισή του πολύ πριν από τις γερμανικές εκλογές, ει δυνατόν ώς το τέλος του χρόνου.

ΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. Κατά τα άλλα, στο κόκκινο συντηρεί η κυβέρνηση την αντιπαράθεσή της με την αξιωματική αντιπολίτευση εξ αφορμής των αιτιάσεων της Νέας Δημοκρατίας για προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη ενόψει της γνωμοδότησης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τα κανάλια.

Την ίδια ώρα που το Μαξίμου εξαπολύει πυρά εναντίον της Πειραιώς κρατάει ιδιαίτερα μετριοπαθή στάση απέναντι στη Δικαιοσύνη αποφεύγοντας να σχολιάσει τους κύκλους του ΣτΕ που επισήμαναν ότι «κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι πιο επιφυλακτικά στη διατύπωση των εκτιμήσεών τους». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι κύκλοι του ΣτΕ δεν προσδιορίζουν ειδικά τον Πρωθυπουργό στα «δημόσια πρόσωπα» και προσθέτουν ότι κάλλιστα μπορεί να αναφέρονται και στις δημόσιες παρεμβάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αντιστοίχως εκτίμησε ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Για δεύτερη ημέρα το Μαξίμου επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία τις δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας», όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη «… η απόφαση θα έρθει και θα επιβεβαιώσει, κατά την άποψή μας το παράνομο της όλης κατάστασης που υπάρχει σήμερα». Το Μαξίμου χαρακτηρίζει παιδαριώδες το σχόλιο Κουμουτσάκου ότι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού είναι πιο «βαρύνουσες» από αυτές του προέδρου της ΝΔ «λόγω θεσμικής θέσης».