Το Ωραιόκαστρο είναι ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης όπου ζουν κυρίως μεσοαστικές οικογένειες της πόλης. Η περιοχή έχει χαμηλά ωραία σπίτια κι αρκετό πράσινο, αφού αναπτύχθηκε οικιστικά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μέχρι τότε, εκεί ζούσαν οι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Η προσφυγική μνήμη έχει βέβαια ατονήσει –αλλά μήπως αυτό δεν ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας;
Η συμπεριφορά των γονέων του Ωραιοκάστρου δεν είναι μεμονωμένη και δεν αφορά μόνο την περιοχή. Δίνει όμως μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια που η χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην ιδέα ότι οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αναδεικνύει επίσης και τις σοβαρότατες ελλείψεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το Προσφυγικό.

Η κυβέρνηση, που ήξερε από τη στιγμή που υπέγραψε την κοινοτική συμφωνία για το Προσφυγικό ότι τον Σεπτέμβριο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, είχε δεχθεί εισηγήσεις να δημιουργήσει δομές εκπαίδευσης μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. Και αυτό γιατί κάποιοι προέβλεπαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών –για πραγματικά ή υποθετικά ζητήματα πολιτισμικών δυσκολιών, υγιεινής ή υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η ιστορία αναδεικνύει ακόμη ένα στοιχείο της κυβερνητικής προχειρότητας: οι δομές φιλοξενίας φυτεύτηκαν δεξιά κι αριστερά χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Μπορεί το ζήτημα της ένταξης των προσφύγων να ακουμπά κάτω στη βάση τη μικρή κοινωνία του Ωραιοκάστρου, στη μεγάλη εικόνα πάντως αναδεικνύει τα κυβερνητικά κενά στη στρατηγική του Προσφυγικού. Δεν χρειαζόταν η παραίτηση Βουδούρη για να αντιληφθεί κανείς την αδυναμία διαχείρισης ενός θέματος που υποτίθεται ότι ήταν βαρύνουσας σημασίας για μια αριστερή κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό αλαλούμ αφορά άλλωστε όλο το φάσμα του ζητήματος, τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, τη διατροφή, το χτίσιμο των δομών φιλοξενίας κ.ο.κ. Τον Απρίλιο στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε καταγγείλει πάρτι «ημετέρων» στα hotspot και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων με σπατάλες εκατομμυρίων σε «φίλους εργολάβους» των κυβερνητικών κομμάτων, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή κατήγγειλε ότι η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής του Νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινώς, ένα σκληρό σύστημα διαχειρίζεται τα χρήματα και ξεβράζει όσους είναι εκτός του κύκλου της απόλυτης εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή τα νούμερα ξεφεύγουν –χθες ανακοινώθηκε ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται μέσα στην ελληνική επικράτεια ξεπέρασαν τους 60.000. Οσο όμως μεγαλώνουν οι αριθμοί τόσο μικραίνουν οι ελπίδες για μια συγκροτημένη κυβερνητική πολιτική στο Προσφυγικό.