Εμφύλια σύρραξη βρίσκεται σε εξέλιξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της UEFA στην Αθήνα, που αποφασίστηκε μετά την τιμωρία του Μισέλ Πλατινί και την έκπτωσή του από το προεδρικό αξίωμα της συνομοσπονδίας, αναμένεται ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο περιθώριο εκλογής του αντικαταστάτη του Γάλλου.

Στη διελκυστίνδα στην οποία έχει περιέλθει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ισχυροί σύλλογοι, η ένωση ευρωπαϊκών συλλόγων και η UEFA και από την άλλη η ένωση ευρωπαϊκών λιγκών και οι αδύναμες οικονομικά ομοσπονδίες. Αφορμή για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει είναι η απόφαση της UEFA να επιτρέψει από τον επόμενο τριετή κύκλο (2018-2021) σε τέσσερις εκπροσώπους των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων –Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία –την απευθείας συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία μεθοδεύει ταυτόχρονα την αναδιανομή των μπόνους, με τη μείωση των ποσών από το «μάρκετ πουλ» και την αύξηση των ποσών που θα δίνονται στις νίκες. Με άλλα λόγια, οι ισχυροί θα παίρνουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα, αυξάνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών συλλόγων.

Ανάμεσα στα εμφύλια πυρά βρίσκονται οι δύο υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Μισέλ Πλατινί στον προεδρικό θώκο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία, το 2019.

Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ. Ο ένας είναι ο Σλοβένος Αλεξάντερ Σεφέριν, που θεωρείται ο εκλεκτός του Πλατινί. Επικεφαλής της ομοσπονδίας της χώρας του και δικηγόρος στο επάγγελμα, στα 48 του χρόνια θεωρείται ο άνθρωπος που θα φέρει την αλλαγή στην UEFA. Φυσικά έχει τη στήριξη της Γαλλίας αλλά και άλλων 20 ισχυρών ομοσπονδιών όπως της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ρωσίας και των σκανδιναβικών χωρών. Στις τελευταίες φέρεται να έχει υποσχεθεί πως θα συνδιοργανώσουν το Euro 2024, μία φήμη που έκανε έξαλλο τον ολλανδό αντίπαλό του στις εκλογές, Μίχαελ φαν Πράαγ. Παλιά καραβάνα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, πρώην πρόεδρος του Αγιαξ και για πολλά χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος της UEFA.

«Χρειαζόμαστε έναν έντιμο ποδοσφαιρικό ηγέτη. Οχι έναν πολιτικό που πεινά για εξουσία» είπε ο Φαν Πράαγ, σχολιάζοντας τις παρασκηνιακές κινήσεις του Σεφέριν.

Ο Ολλανδός έχει τη στήριξη της Αγγλίας, του Βελγίου και πολλών μικρών ομοσπονδιών. Η ηλικία του (68 ετών) αποτελεί μειονέκτημα στα σχέδιά του να καθήσει στον θρόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αφού όταν θα λήξει η θητεία του θα έχει συμπληρώσει ήδη τα 70 χρόνια και θα πρέπει να αποχωρήσει από την UEFA.

Οι δύο υποψήφιοι διατηρούν κλειστά τα χαρτιά τους για το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής που ενισχύει την εκπροσώπηση των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Αιτία, η μόνιμη απειλή των ισχυρών για δημιουργία ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας αλλά και η διαρροή των σχεδίων του κινεζικού κολοσσού Wanda που θέλει ένα παγκόσμιο Τσάμπιονς Λιγκ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «αποχαιρετιστήρια» ομιλία του τιμωρημένου με τετραετή αποκλεισμό Μισέλ Πλατινί, στον οποίο δόθηκε ειδική άδεια από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA να μιλήσει, για ανθρωπιστικούς λόγους!